Spændende kristen roman om incest og selvværd

Joyce Meyers første roman er skrevet på grundlag af hendes eget livs barske erfaringer. „Ofte stivnede vi og forventede at blive slået for en bagatel som at dryppe vand på et møbel, men far lod det passere ubemærket. En anden dag kunne en af os spilde vand på sofaen og blive banket ind i væggen. Det sværeste i mit liv var, at jeg aldrig vidste, hvad jeg kunne forvente i næste øjeblik“.Sådan siger hovedpersonen Jenny Blake i romanen Mønten. Jenny går i 7. klasse i midten af 50’erne i St. Louis, som på det tidspunkt var stærkt præget af racediskrimination.

Bliver tævet og misbrugt

Jenny og hendes lidt ældre søster Jean lever i et hjem, hvor vold hører til dagens uorden, og hvor faren dukker op ved deres senge om natten og foretager sig ting, en far ikke skal foretage sig med sine døtre. Pigerne har det forfærdeligt. Jean gemmer sig i en drømmeverden med Grace Kelly. Jenny tør ikke leve livet, tør ikke være en almindelig teenager. Faderen forsøger at kontrollere al deres færden, og sker der noget, han ikke bryder sig om, får de bank. Moderen tør ikke gribe ind. Det er virkelig barskt.
Jenny får en „sort“ veninde, Aurelia, og i hendes hjem i de „sortes“ kvarter, hvor hun ikke må komme, møder hun for første gang rigtigt familieliv og ser, hvordan man elsker hinanden. Men hun får tæv af faderen, når hun har været der.
En dag finder Jenny en mønt og samler den op. Mønten fører til en kædereaktion der på gaden, men også til en kædereaktion i hendes liv. Hun bliver bl.a. ansat nogle timer om ugen i juvelerforretningen hos frk. Shaw, der også bærer på en forfærdelig hemmelighed fra sin barndom. Det var mønten, der førte Jenny til Aurelia og frk. Shaw, som begge er stærkt troende mennesker. Troen plantes i Jennys hjerte, men må slås med tvivlen. Troen sejrer, og Jenny får mod til et opgør med faren.

Velskrevet og meget stærk

Da jeg fik romanen i hånden, syntes jeg, den signalerede „triviallitteratur“, men det er det bestemt ikke. Det er ikke noget litterært mesterværk, men den er velskrevet og meget stærk. Den rører ved mange følelser, og den er svær at lægge fra sig, man må bare have den læst til ende – og det er ikke det værste, man kan opleve med en roman. Bogen rører ved mange strenge og er meget lærerig omkring, hvordan man skal omgås mennesker, der har været udsat for vold og incest.

Velegnet til gruppesamtale

Bagest i bogen er der en række ganske fortrinlige spørgsmål til gruppesamtale, hvis man læser bogen sammen i en læsegruppe, hvilket jeg stærkt kan anbefale. Mønten vil være rigtig god at læse sammen og samtale om bagefter i en gruppe.
Det er Joyce Meyers første roman, men den er skrevet ud fra hendes eget livs erfaringer. Måske netop derfor virker den så stærk og autentisk. Hun har skrevet den sammen med Debora Bedford, der har en stor og lang karriere bag sig med kærlighedsromaner, der er udgivet i mere end 15 lande, men Gud ledte hende til en helt ny romanstil. Makkerparret har gjort det godt, og romanen kan anbefales varmt.

Joyce Meyer
og Debora Bedford:
Mønten
243 sider
228 kr.
Alstrup