Troværdighed…

Når man skal gengive en historie eller mirakuløs hændelse, er det vigtigt at være troværdig og have fakta i orden.Der cirkulerer utallige historier, som lyder utrolige eller fantastiske. Problemet er bare, at disse rygter eller historier ikke altid er sande. Lad mig nævne nogle klassikere:
”…Der var nogle minearbejdere i Sibirien, som gravede flere kilometer under jorden. Pludselig hørte de skrig fra helvede inde i jordens indre. Det beviser, at helvede eksisterer…”
”…I Bruxelles står der en tre etager høj datamaskine, som hedder ”The beast” (Dyret) med talkodningen 666. Den indeholder hele Europas folkedata; du står der også…”

Bemærk: I disse eksempler er der ingen kilder, få fakta og ingen konkrete oplysninger. Det er utroværdige historier, som folk har digtet videre på i årevis.
Historien om helvede i Rusland har sin oprindelse i starten af 1990’erne og er en kombination af en legende og et fupnummer. Reasearchere mener, historien har sit udspring fra et rigtigt boringsprojekt, men har aldrig fundet beviser. Historien blev endnu vildere, da en norsk skolelærer ved navn Age Rendalen besluttede at tilføje en detalje om en flagermuslignende skikkelse, der kom op af et hul. Han ville se, om medierne slugte historien uden at undersøge fakta først, og det gjorde de. Historien har spredt sig og lever videre i folkemunde. Men den er ikke sand.
Datamaskinen i Bruxelles eksisterer heller ikke. Historien går tilbage til 1973; den mest kendte version blev trykt i ”Christian Life Magazine” i august 1976. Tre måneder efter, at historien blev trykt, modtog magasinet et brev fra forfatteren, Joe Musser. Han skrev, at han i tre år havde set sin fiktion cirkulere som en sand begivenhed. Det var begyndt, efter at David Wilkersons film blev promoveret, hvor aviser hånligt tog uddrag fra Joe Mussers bog og satte det op som en nyhedsartikel om bortrykkelsen. Hvis ikke folk læste kildehenvisningen, som stod med småt i bunden, kunne man let tage artiklen for sandfærdig. Desuden skal der ikke en tre etager høj computer til at rumme befolkningsdata.

Vi skal især som kristne tænke over, hvilke historier vi spreder. Bibelen er veldokumenteret. Beretningerne i Ny Testamente findes i over 13.000 afskrifter på forskellige sprog fra de første århundreder. Desuden bekræftes den gennem fund og andre kilder. Der er ingen grund til at nøjes med tantehistorier, når vi har den ægte vare.