Afrikanske kristne vil missionere i nabolande

Manglen på danske missionærer har fået Sudanmissionen til at støtte de afrikanske…I 1913 sendte Sudanmissionen de første tre missionærer til Afrika. En kvinde døde på rejsen efter at have født sit barn, og en anden kvinde måtte rejse hjem med barnet.

En tidlig sandblæst morgen påbegyndte de seks familier med deres 24 børn rejsen fra Maroua i Nord-Cameroun over Nigeria og Niger til Mali, hvor de skal arbejde som missionærer.

Alene fortsatte faderen, den sidste missionær, op ad floden…
Et lille århundrede senere er der en kirke med over en million medlemmer i den del af Nigeria, hvor de danske missionærer blev udsendt.
Senere startede man arbejde op i andre lande.
Men i dag er det åbenbart vanskeligt – i hvert fald for Sudanmissionen – at skaffe nye missionærer. Og måske er de nye kirker også mere missions-mindede end den danske. I hvert fald har kirken i både Nigeria og Cameroun længe sendt evangelister til nye områder.

Afrikanere overtager

Thore Eklund, Herning, er kontakt til kirkerne i Mali.

Sudanmissionen har nu taget et skridt i en ny retning. Man har besluttet at betale for missionærer, som kirkerne vil sende til andre afrikanske lande. Det er der nemlig mange fordele ved, både økonomiske og kulturelle, da afrikanerne ofte bedre forstår deres egne.
I tirsdags rejste seks missionærfamilier afsted med bus fra Cameroun til Mali. En strækning på et par tusinde kilometer igennem ørkenagtige områder.
Afrikanerne skal i Mali arbejde sammen med kristne i to små kirker, som har behov for hjælp. De fire er præster, to er evangelister.
Kirken i Cameroun har planer om at sende 40 missionærer. Der er mange, der har kald og vil. Pengene skal i første omgang komme fra Danmark, men over en årrække skal kirken selv overtage en del af byrden, fortæller Thore Eklund. Han er tidligere missionær for det norske Nordmission (Santalmissionen) i Mali og er nu ansat af Sudanmissionen.
– Omkring 96 pct. af befolkningen i Mali er muslimer, men siden 80’erne har der været religionsfrihed.
Det betyder rigtig meget for de små kirker i Mali, at de nu får hjælp fra andre afrikanere. Nu forstår de, at de er en del af en universiel kirke.
Sudanmissionen håber, at de erfaringer, man selv har fra et århundrede med mission, kan gives videre til afrikanerne.

De går nordpå

Sudanmissionen opstod i 1911 med inspiration fra den store missionskonference i Edinbourg, hvor man besluttede at bremse islams fremtrængen sydpå i Afrika ved at lægge et bælte af missionsstationer tværs over Afrika i Sudan-bæltet (idag Sahel).
Men afrikanerne i bl.a. de lutherske kirker (LUKWA) har besluttet, at de nu vil begynde at trænge nordpå med det kristne budskab – ind i islams tidligere højborge.