Bygger nyt hjælpecenter for hårdkogte fanger

Skandinavisk Børnemission bygger rehabiliteringscenter for løsladte langtidsfanger i Ukraine.Hjælpeorganisationen Skandinavisk Børnemission er i fuld gang med at bygge et nyt hjælpecenter til udslusning af ukrainske langtidsfanger.

Bo Wallenberg (i midten) sammen med nogle af fangerne, som er kommet op af krypten for at holde gudstjeneste i fængslet, der er indrettet i en gammel katolsk kirke.

I et fængsel dybt inde i Ukraine lever fangerne i 20, 30, 40, ja op til 50 år, fordi de ikke kan fungere i samfundet, når de kommer ud. De begår kriminalitet, bare for at komme ind i fængslet, som er deres eneste ”hjem”.
Det måtte Skandinavisk Børnemission i Øresundsregionen gøre noget ved. Selv om organisationen primært hjælper børn og fattige familier, har man nu påtaget sig at bygge et helt nyt rehabiliteringscenter for fangerne.

Uden dagslys

Der er 800 fanger i fængslet, der er indrettet i en gammel katolsk kirke. De mange fanger er spærret inde i kirkens katakomber uden dagslys – og nogle af dem er isolationsfængslet i små bure. Fængslet er for meget hårde kriminelle – folk, der har mere end ét mord på samvittigheden.
– Før henrettede man sådanne kriminelle. I dag søger Ukraine om optagelse i EU og har derfor sløjfet dødsstraffen. Derfor er fængslet i Sukal overfyldt, oplyser Bo Wallenberg, chef for Skandinavisk Børnemission.
Allerede under Sovjet-tiden blev hårde kriminelle helt fra Sibirien eller Sortehavet placeret i dette fængsel for som straf at flytte fangerne så langt væk fra deres familier som muligt.
Mange fanger har siddet i over 20 år – og når de endelig kommer ud, har de svært ved at komme tilbage til deres hjemegn. Samtidig har de svært ved at tilpasse sig samfundet.
– Vi kender en fange, som har siddet i 50 år, fordi han begår en forbrydelse hver gang han kommer ud – for at komme ind i fængslet igen. Han er ikke tryg nok til at leve i samfundet, fortæller Bo Wallenberg.

Bygger nyt center

Nu har en kirke i nabobyen Novovlynsk skænket en grund til at opføre et egentligt rehabiliteringscenter. Bo Wallenberg er netop hjemkommet fra en tur derned for at besigtige præmisserne:
– Jeg ringede omgående til Sverige, og en kirke skænkede med det samme 7.000 kr. til et stakit om grunden, for at vi kan begynde at samle byggematerialer. Kort efter gav en anonym kvinde 50.000 kr. Så nu er byggeriet i fuld gang.
Centeret bliver indrettet med en afdeling, der også skal huse gadebørn.
Skandinavisk Børnemission hjælper børn og fattige familier til et værdigt liv i Ukraine, Moldavien, Filippinerne og Zambia. Organisationen formidler fadderskaber og ledes ud fra kontorer i København og Malmø.