Retræte er ikke dovenskab

– Jeg har haft behov for at trække mig tilbage, så længe jeg kan huske, siger den svenske forfatter Margareta Melin, kendt for sine eftertænksomme digte og meditationsbøger.

Margareta Melin

Herhjemme er hun bl.a. kendt for bøgerne Den indre kilde, Kærlighed en bro, Tro godt om dit hjerte og Vær den du er fra Unitas Forlag. At trække sig tilbage er ”at få lov til at føle og tænke i fred, uden at blive afbrudt. At have lov til uforstyrret at være den, man er – altså ikke at blive afbrudt af andres vurderinger, kommentarer og spørgsmål”, siger hun.

Hverdags-spiritualitet

Margareta Melin er aktuel som hovedtaler ved et kursus i ”hverdagsspiritualitet” på Haslev Udvidede Højskole den 23.-25. maj. Weekenden er arrangeret af et bredt spekter af kirkelige organisationer med fokus på at få kristentroen til at fungere i hverdagen.
Og her er Margareta Melin en kompetent ledsager. Undertegnede har fulgt hende, siden hun var fast skribent i det svenske økumeniske tidsskrift Nytt Liv op gennem 1970’erne. Hun står for et autentisk og reflekteret kristenliv.

At gøre ingenting

Der er brug for at give plads til fordybelse i vor stressede tid, så man kan tænke klart og føle nuanceret igen. På Haslev Udvidede Højskole vil Margareta Melin holde foredrag om ”Menneske og gudebarn”, og deltagerne kan vælge mellem 15 workshops om bl.a. livshistorie og trosbiografi, det personlige skriftemål, såkaldt grøn spiritualitet, hjertebøn og gudstjenestefornyelse.
For Margareta Melin har kristen spiritualitet været en livsnerve siden barndommen:
– I min barndoms somre havde jeg lykken at bo ved havet. Jeg elskede at sidde ved klipperne og kigge ud mod øerne, skyerne, horisonten – og lytte til bølgerne, mågerne, vinden.
– Jeg fik aldrig lov til at sidde så længe, som jeg ønskede. Det var godkendt at ligge og sole sig i timevis for at blive brun. Men hvis man bare sad med tøjet på, uden noget at lave, så var man doven…
– Men i dag oplever flere og flere, hvor nødvendigt det er at gøre ingenting, at tage pauser er komme til sig selv igen.
Margareta skriver i et digt:
Stands op / ånd ud / få pusten / tænk efter / ly ind / fald i søvn / Vær her og nu / uden ambitioner / nulstillet, åben, fordomsfri.

Udgiver også cd’er

Margareta Melin er vokset op i en lægefamilie, hun læste teologi og blev gift med en præst. Mens Paul-Ragnar Melin flyttede fra sogn til sogn, virkede Margareta som foredragsholder, retræteleder, samtalepartner og mentor for mange. Hun har desuden været med i bestyrelsen for retrætegården Wettershus i 25 år og skrevet mange digte og bøger i perioden. Flere cd’er er det også blevet til, hvor hun bl.a. oplæser digte til musik af Göteborgs kammerkor.
Så det er en alsidig dame, kursisterne vil møde på kurset, der arrangeres af Folkekirke og Religionsmøde, Kirkefondet, Danske Kirkers Råd, Folkekirkens Mission, Kirkefaglig Videreuddannelse, Areopagos, IKON og Stiftsudvalget for Mission, Århus Stift, samt Landsforeningen af Menighedsrådsmedlemmer og Grundtvigsk Forum.
Svend Løbner