40 år med teenagere
I dag den 16. april er det Dronningens fødselsdag. Men også en anden prominent person fylder år endda rundt. Jørgen Fuchs fra Kolding fylder 60.
Selv om han ikke er lige så kendt som Dronningen, er han dog et vigtigt forbillede for hundredvis af teenagere.
Jørgen Fuchs har nemlig sammen med sin hustru Inge stået for den alternative 11. klasse, Euroclass, på Efterskolen Kildevæld siden oprettelsen for 16 år siden. Og før det var parret dybt involveret i kristent arbejde med teenagere i Apostolsk Kirke.
Det startede med, at Jørgen som 18-årig modtog en profeti fra en kirkeleder om, at han skulle blive en apostel for teenagere. Det er nu 40 år siden, og i dag kan han se tilbage på masser af møder, koncerter, udflugter og lejre, hvor teenagere i en afgørende livsfase fik det skub, der skulle til, for at leve som kristen og arbejde for Gud. Omkring 1970 var han med til at starte en årlig lejr med over 100 teenagere på Kongelejren i Nordvestsjælland. Og i 1992 fik de ideen om et alternativt skoleår, nemlig Euroclass.
Ideen om en slags rejsende efterskole fik Inge og Jørgen Fuchs, mens de var almindelige lærere på Efterskolen Kildevæld. Jørgen arbejdede for telefonselskabet KTAS, da de i 1986 blev spurgt om at blive efterskolelærere. Det blev til seks år, hvor Jørgen underviste i drama, dans, idræt, kristent liv, værksted og kanobygning.
– Vi stod jo for dans og drama på skolen og rejste ud og optrådte med det. Det ville eleverne gerne fortsætte med. I den atmosfære boblede og sydede det af ideer.
– Vi var allerede i gang med noget, vi kaldte Euromission. Hver sommer arrangerede vi feriemission, en 14 dages kombineret udlandsrejse, badeferie og mission. Vi var i Frankrig, Italien, Grækenland og England.
Det var på en rejse til Frankrig, ideen om en egentlig teenage-bibelskole blev født. Skolens forstander var fyr og flamme, og to år efter var Euroclass en realitet.
I år topper elevtallet på den alternative 11. klasse med hele 33 elever. Hvert efterår rejser de til lande i Europa med dans, drama og nødhjælp, og hvert forår deler de sig i tre team og rejser til hhv. Afrika og Fjernøsten.
Jørgen Fuchs slutter til sommer efter 16 år som leder af Euroclass, 22 år som efterskolelærer og 40 år som teenagemedarbejder.
Jørgen går på efterløn og glæder sig nu til at få tid til fordybelse. Han vil læse på VUC og gå til foredrag på Folkeuniversitetet. Parret flytter til Mariager, hvor deres hjem vil være åbent for de fortabte:
– Vi er grebet af lignelsen om den fortabte søn, hvor faderen venter på sønnen med åbne arme og byder ham velkommen hjem uden at stille spørgsmål. Han er fast, han er favnende, og så fester han med sin søn. Sådan vil vi være! siger Jørgen Fuchs.
På Euroclass afløses Jørgen Fuchs af Peter Hedelund, der er uddannet socialrådgiver og præst i Apostolsk Kirke.
Svend Løbner