DEN LILLE FORSKEL – om behov og følelser

Kvinder skal arbejde på et større selvbillede, og mænd skal lære at lytte til deres koner. Prioritere tid til hygge. Vi skal møde hinandens behov. Er du ikke klar over, hvad der er din ægtefælles behov, så spørg ind til det. Herefter skal du gøre noget ved det, så der kan komme positive point i kærlighedsbanken. En række udsendelser på DR 1 har sat fokus på samlivet og den lille forskel, der er på os som mand og kvinde. Også når det gælder behov og følelser.

Kirsten og Hans Werner Morell

Vi har alle sammen følelser, men manden har bare meget mindre kontakt til sine. Det med følelser er noget, der rumler indeni, men de er svære at forholde sig til. Følelserne gør noget ved os. Følelserne er ikke noget, vi kan bestemme over, følelserne er noget, der kommer på grund af noget andet.

Følelser kommer bare

Vi kan ikke bestemme os for at blive vrede. Men hvis vi hører, at naboen har bulet vores bil, og vi ser ud ad vinduet og kan se bulen, så kommer følelserne og vreden. Følelserne kommer også, når vi har gjort noget dumt. Hvis vi måske har bulet naboens bil, og ingen har set det. Hvis vi ikke siger det til ham, så kommer der en følelse af skam og skyld. Når vi møder naboen på gaden, går vi gerne over på den anden side af vejen eller ind i en forretning for at slippe for at møde ham. Denne følelse fortsætter, indtil vi får taget os sammen og bekendt det for naboen, sagt undskyld og betalt vores gæld. Så kommer de gode følelser.
Det er det samme, der gør sig gældende over for Gud. Her må vi også være ærlige og åbne og bede om tilgivelse, og så kommer den gode følelse, når vi har fået tilgivelsen. Det er desværre meget ofte, at det er følelserne, der styrer vores liv.

Ægtefælle med point

Det er også følelserne, der styrer vores samliv. Måske kender du billedet om følelsesbanken. I denne bank gemmer vi alle de indtryk og følelser, andre mennesker giver os. For nogle mennesker, vi har mødt, er der et negativt resultat på kontoen. For andre er der en positiv konto. Vores ægtefælle fik mange point på kontoen, da vi lærte hinanden at kende, og det var det, der førte til forelskelse og ægteskab. Den positive konto fortsatte et stykke ind i ægteskabet, og så blev der minusser på kontoen. Der var forventninger, der ikke blev mødt. Der var skuffelser og misforståelser, alt sammen trak det ned på saldoen. Til sidst var der røde tal på bundlinien, og vi begyndte at skændes. Det er nu et emne helt for sig, men det er vigtigt at møde hinandens behov.

Forskellige behov

Hvilke behov har kvinderne så? De har behov for at tale med manden. Fortælle om alt det, der er foregået, alt det, der har glædet, og alt det, der har været svært. Kvinder er som en selvrensende ovn, når hun taler med sin mand eller veninderne om alt det, der trykker. Så renser hun samtidig ud i sine følelser, hun får brændt alt det dårlige af det, der er spildt over i løbet af dagen og har brændt sig fast. Det forsvinder, og hun føler sig bedre tilpas.
Spørger du manden, om hvordan hans dag har været, eller om hvordan han har det, eller hvordan det går, vil svaret ofte være: ”stille og roligt”. Det er ikke de store følelser, der kommer til udtryk. Men manden har altså følelser, men de er godt gemte. Han behandler dem bare anderledes end kvinden. Når vi nu ved dette, er det vigtigt at lære at takle den lille forskel. Manden skal være bedre til at lytte til kvinden og til at hygge med kvinden. Han skal være til stede, ikke sidde med hånden på fjernbetjeningen, klar til at tænde for fodboldkampen i tv, så snart hun tager en pause og trækker vejret. Hun skal også lade ham have sine følelser og give ham tid til at trække sig tilbage til sin hule i kælderen eller garagen, eller hvor det er. Når han kommer ud igen, så er det tid at spørge ind til ham, om hvad han har fundet ud af.
Kvinder vil helst bruge ferierne til afslapning og fællesskab med familien. Manden ser hellere ferie som en tid med nye oplevelser og udfordringer. Ofte er det også kvinden, der tilrettelægger ferien, sørger for, at det hele hænger sammen, alt bliver husket og pakket. Ja sommetider ser det ud som om, at det eneste, der ikke er kommet med, er badekarret. Har manden det med, der er nødvendigt til oplevelsen, er det rigeligt.

Hellere sparke dæk end snakke

Når mænd er sammen, taler de ikke gerne om følelser. Det kan være, at de praler lidt af egne bedrifter og fortæller om, hvad de har oplevet. Praler lidt af oplevelserne og af den nye bil. Alle må se den, så der står ofte en gruppe af mænd og sparker dæk, når der er en pause i familiefesten. Kvinderne er ikke så gode til at føre sig frem, de taler hellere om følelser og hører om, hvad de andre kvinder har gang i.

Bilen styres fra bagsædet

Ofte er det manden, der kører bilen, når familien skal på tur. Hvis det er konen, der kører, strejfer tanken en, om han måske har fået taget kortet. Der er heldigvis undtagelser. Der er den lille forskel igen. Mænds hjerner er indrettet, så mænd har nemmere ved at finde vej. Det er ikke, fordi kvinder er dummere end mændene, at de nemmere farer vild i en telefonboks! Det er der foretaget mange videnskabelige undersøgelser på. Det er den lille forskel fra skaberens hånd, der spiller ind. Jeg så engang en bil, hvor der var en plakat på bagruden. På den stod der ”Pas på. Denne bil er styret fra bagsædet” Det er igen en lille forskel på de to køn. Kvinder føler, at hvis manden blander sig i hendes kørsel, er det ofte positivt og tager imod hjælpen. Manden derimod opfatter indblanding i kørslen som kritik og bliver ophidset over det. Han kan sagtens finde vej, selv om det er 3. gang, de har passeret stationen på vej ud af byen.
Ingen regler uden undtagelser. Der kan være ægteskaber, der fungerer lige modsat. Det er måske undtagelserne, der bekræfter reglen.
Mænd og kvinder har grundlæggende de samme behov, de er bare forskelligt prioriteret.
Mænd prioriterer sex højt og omsorg lavere. Kvinder vil også gerne have sex, men de prioriterer omsorg meget højere. Nå, men det er et emne helt for sig selv. Mere om det i et senere nummer.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Af Kirsten og Hans Werner Morell,
ledere af Familier på vej