Skriv til Suh

Har du et problem, så skriv til:
Psykolog Suh B. Jacobsen
Nordgårsvej 109, Tune
4000 Roskilde,
eller mail til: Suh@Udfordringen.dk. Ikke alle breve offentliggøres. Du er velkommen til at være helt anonym, hvis du ønsker det. Hjemmeside: www.suhjacobsen.dk

Ulykkelig efter brud
med min kæreste

Hej Suh
Jeg har været utrolig ked af det, siden min ex-kæreste og jeg slog op for 1,5 måned siden. Vi havde kendt hinanden siden september 2006, og bruddet har taget utrolig meget på mig, og jeg har været meget ked af det siden.
Jeg forsøger at være åben om det og snakke med vennerne om det, men de er efterhånden ved at have fået nok af at høre om det, og det gør stadig meget ondt.
Hvis jeg har prøvet at snakke med min ex-kæreste, så kommer han med alle mulige underlige forklaringer og vil helst ikke snakke. Han undgår mig og er ligeglad med, at jeg er så ked af det, så vi kan ikke snakke.
Håber du kan hjælpe.
Mvh. ÅrhusPigen

Kære ÅrhusPige
Oven på et brudt forhold skal de fleste igennem en sorgproces, hvor man bearbejder, hvad der egentlig skete, hvordan man skal forholde sig til det og hvordan man kommer videre. Her er det meget værdifuldt at have andre at snakke med, som kan lytte, men som måske også kan hjælpe én til at se tingene i nye perspektiver.
Når dine venner ikke længere orker at høre på dig, skyldes det sikkert en ud af to ting:
Enten er det nogle dårlige venner, du har, og i så fald – så begynd at se dig om efter nogle andre venner!
Den anden mulighed er, at du simpelthen ikke bevæger dig i din sorgproces, men i stedet er stagneret i den. At du snakker om det samme om og om igen med dine venner, uden at du udvikler dig i din måde at forholde dig til det skete på.
Når andre oplever, at man gentagne gange snakker om det samme problem, men at man i virkeligheden ikke ønsker at gøre noget ved problemet (andet end det, der er umuligt) – ja, så mister man simpelthen motivationen for at lytte og råde. For det gør jo alligevel ingen forskel.
Så prøv at tænke over, hvad det egentlig er, du har brug for! Måske har du i øjeblikket brug for at holde fast i sorgen, fordi du simpelthen ikke er parat til at give slip på din ex-kæreste og jeres forhold – og det er derfor, sorgen fylder så meget?
Prøv at bearbejde noget af din sorg selv ved at skrive den ned på papir, fx i dagbogs-form, så du på den måde giver dit hjerte luft.
Og prøv så med tiden at fokusere mere og mere på fremtiden og alle de muligheder, der også ligger for dig her.
Hilsen Suh

Jeg bekymrer mig for meget

Hej Suh
Jeg er en pige på 19 år, jeg fungerer godt både socialt og arbejdsmæssigt.
Jeg er den indadvendte type og har altid haft en god selvtillid, men jeg bekymrer mig for meget – ofte fuldstændig unødigt, f.eks. om nogle/noget som betyder meget for mig.
Hvis bekymringerne er for store, plejer jeg at skrive dem ned på papir og bede til Gud.
Vi bekymrer os vel alle sammen, men jeg synes ikke, at bekymringerne skal have lov til at fylde for meget, fordi det er enormt energikrævende.
Hvorfor tror du, jeg har så nemt ved at bekymre mig, og hvad skal jeg gøre for at kvitte bekymringerne?
Venlig hilsen en som har brug
for et par gode råd.

Kære Anonym
Nej, vi kan ikke undgå at bekymre os, og det har da også en praktisk funktion. Men når bekymringerne tager overhånd og tager al vores energi, så er det usundt!
Prøv at tænke over, hvad fordelen for dig er, når du bekymrer dig? Giver det dig en følelse af kontrol? Minimerer det en angst for det uforudsete? Det er vigtigt, at du prøver at blive så præcis og konkret som muligt.
Ofte oplever vi at få en følelse af kontrol ved at bekymre os. Vi prøver så at sige at tage sorgerne på forskud for netop at undgå dem. Vi undgår således samtidig en evt. skyld over ikke at have slået til + vore egne selvbebrejdelser: ”hvorfor er jeg så dum, at jeg ikke tog højde for…”
Måske er du en af dem, der oplever, at alt i denne verden er dit ansvar?
Måske har du brug for at stoppe op og erkende, at dine mange bekymringer slet ikke har en konstruktiv funktion, men blot hindrer dig i at leve dit liv fuldt ud. Lad dig ikke blive opslugt af bekymringer og forsøg på at forudse og dermed måske ændre fremtiden.
Stol på, at Gud har fremtiden i sin hånd, og at du – uanset hvad der sker – vil være i stand til at støtte og hjælpe de mennesker, du holder af, selvom noget svært skulle overgå dem. Tro på, at du er god nok, som du er, også selvom du ikke har kontrol over alting omkring dig. Det er nemlig kun Gud, der har det!
Vend din angst for evt. at miste dem/det, du holder af, og fokuser i stedet på alt dét, du er taknemmelig for hos dem/det. Fokuser på, hvordan du kan udnytte dagen i dag på at få det bedste ud af dem/det, du holder af – og benyt din opmærksomhed på dem/det til at lade dem det vide! På den måde er du med til at flytte fokus fra det du bekymrer dig om/frygter til i stedet at være på det, du allerede har – i dag – og som du er taknemmelig for.
Hilsen Suh

Hotline til Suh
På alle onsdage fra kl. 10-11 kan du ringe til Udfordringens psykolog Suh Jacobsen på 46 96 89 69.
Nogle af spørgsmålene bringes senere i brevkassen.
Du kan fortsat skrive pr. brev eller mail til:
Suh Jacobsen, Nordgårsvej 109,
Tune, 4000 Roskilde, eller
mail til: Suh@Udfordringen.dk


Artiklen fortsætter efter annoncen: