En „fødselsfejl“ at være jøde

Spændende, humoristisk og debatterende jødisk biografi af Rudi Sinnreich.”Læreren kom ind i klassen kl. 08.00. Børnene rejste sig og hilste ‘Heil Hitler’, men jeg var jøde og uden rettighed til at deltage i sådan en hilsen, heldigvis.Da obersturmbannführeren satte sig, fik han to-tre tegnestifter i bagen og sprang op, rød i hovedet af arrigskab. ‘Hvem har gjort det?’ Tre-fire gange stillede han spørgsmålet, uden nogen meldte sig. Hvert minut gentog han spørgsmålet. Så sagde han, at klassen kunne sætte sig igen, men han kom nok til at tænke på, at så skulle han selv sætte sig, og det ville han ikke. Derfor sagde han: ‘En tysk dreng havde haft mod til at indrømme, at han havde gjort det. Når ingen svarer, kan det ikke være en tysk dreng. Da er det en jøde, sagde obersturmbannführeren.’”
Sådan fortæller Rudi Sinnreich i sin biografi En skønhedsfejl.
Rudi Sinnreich var klassens eneste jøde og fik besked på at komme frem og bukke sig. Læreren tog spanskrøret og slog. ”Har du gjort det?” spurgte obersturmbannführeren. Det benægtede han og fik 25 slag. Sådan fortsatte det efter ”Heil Hitler-hilsenen” i tre-fire uger med fem til ti slag.
Sinnreich fortæller om mange forfærdelige oplevelser fra Hitlers Tyskland og siger, at det åbenbart må være en ”fødselsfejl” at være født af jødiske forældre. Han bruger mange anledninger i bogen til at skælde ud på antisemitismen og under livet i Israel på at skælde ud på FN, der gang på gang tager parti mod Israel.

Antisemitistisk gys

Rudi Sinnreich er født i 1919 i Berlin af jødiske forældre. Da det blev sværere og sværere for jøderne i Tyskland, tog han til noget familie i Ungarn, hvor det også blev svært for jøderne. I kort tid tilbage i Berlin, inden han kom til Danmark som ung landbrugselev sammen med sin kæreste Jenni. Videre til Sverige med fiskerbåd i oktober 1943, inden de i 1950 slog sig ned i den unge stat, Israel, hvor Jenni, Rudi og deres 3 børn fik nogle meget spændende og hårde år, inden Jenni døde. Rudi giftede sig derefter med danske Maren, der er kristen og sygeplejerske og hørte til den store vennekreds i Rudis og Jennis hjem.
Det er en biografi med mange spændende beretninger, masser af morsomme indfald, kreativitet og overlevelsesevne og -vilje, men også med afbildning af antisemitismens grimme fjæs. Gang på gang vender forfatteren tilbage til antisemitismens gys.

Meget læseværdig

En fødselsfejl er en bog med masser af knyttede venskabsbånd i Danmark, Sverige og Israel, ikke mindst med skandinaviske gæster i Israel. Spændende har det for mig været i bogen at ”møde” mennesker, jeg kender. Bogen er fængslende på trods af dens noget småsnakkende stil med spring frem og tilbage, fordi forfatteren lige kommer i tanke om noget. Den burde have haft en professionel opstramning – også når det gælder billedvalget. Der er mange billeder – for mange – der er blevet så små, at det kan være svært for andre end familien at se, hvad de handler om, og så er der slet ingen billedtekster. Synd med disse alvorlige ”skønhedsfejl” i en meget spændende og læseværdig biografi.

Rudi Sinnreich:
En fødselsfejl
245 sider •199 kr.
Lychnos Publishing i samarbejde med I-Packs

Udfordringen har tidligere i to artikler omtalt Rudi Sinnreich: „Kan stadig mærke antisemitismens gys“ (uge 18/ 2006) og „Fra Hitler-Tyskland til det forjættede land“ (uge 32/2007).