Dansk professor udfordrer nu Kirkernes Verdensråd

Hvorfor forsvarer de ikke forfulgte kristne? spørger Viggo Mortensen fra Aarhus Universitet.Den økumeniske bevægelse er for slap. Hvorfor engagerer Kirkernes Verdensråd sig ikke i forsvar for forfulgte kristne? spørger prof. dr. theol. Viggo Mortensen fra Aarhus Universitet.

– Hvorfor melder Kirkernes Verdensråd sig ikke i debatten om den stigende ”kristianofobi” i Europa? spørger Viggo Mortensen.

Den økumeniske bevægelse har opnået bemærkelsesværdige resultater i overvindelse af dogmatiske forskelle. Men nu har den brug for en ny sag at kæmpe for, mener Aarhus-professoren.
– Den ”sag” er for mig at se kristendommens vanskelige eller truede stilling mange steder på jordkloden. Hvorfor engagerer Kirkernes Verdensråd sig ikke langt mere direkte i en fortalervirksomhed for forfulgte kristne jorden over? Hvorfor melder man sig ikke i debatten om den stigende ”kristianofobi” i Europa? Hvorfor engagerer man sig ikke mere direkte i den religionsteologiske debat og sætter fokus på islamismen? spørger Viggo Mortensen i Nyt fra Folkekirkens Mellemkirkelige Råd (FMR).

Berøringsangst

Han mener, der hersker en berøringsangst over for islam, som globalt set stadig er den største udfordring for kristendommen.
– Tidligere tiders optimisme på kristendommens vegne er afløst af en til tider næsten depressiv stemning, hvor man trækker sig ind i sig selv, billedligt talt går i katakomberne og trækker vindebroen op.
– Men den økumeniske bevægelse har altid været kendetegnet ved, at den var udadrettet. Den ville ud i verden og sætte sit mærke. Det skal den gøre igen.
Mødet med islam burde få alle kristne til at indse, at de er i samme båd og derfor må bære over med hinandens forskellighed.

Gør noget!

– I en situation hvor der er en mathed i forhold til den organiserede økumeniske bevægelse og dens organisationer, kan en enkel og nødvendig søgen efter fællesskab være starten på en ny begyndelse. Vi må tilbage til det sted, hvor det hele begyndte, med nogle engagerede mennesker der tager ansvar, drager konsekvenser og gør noget, slutter Viggo Mortensen.
Kirkernes Verdensråd har 347 medlemskirker fra over 100 forskellige lande. Kirkerne kommer hovedsagelig fra de klassiske protestantiske retninger, størstedelen af verdens ortodokse kirker samt de anglikanske kirker.
Fra Danmark er Baptistkirken, Folkekirken og Metodistkirken medlemmer. Men ikke Katolsk Kirke og Pinsekirkerne, oplyser FMR.