Kendte danskere bekender deres tro

I bogen ”For alt hvad du har kært” fortæller så forskellige kendte personligheder som Sigurd Barret og Pia Kjærsgaard om hvad troen på Gud betyder for dem.Det er ikke hver dag, der udkommer en interviewbog om kendte danskeres kristne tro. Og slet ikke med præciseringen ”deres personlige tro og kristne værdier”.Men sådan en har Jyllands Postens forlag netop udgivet. ”For alt hvad du har kært” er skrevet af bladets journalist Lars Nørgaard Pedersen og går tæt på så forskellige kendte danskere som minister Connie Hedegaard, forfatter Jane Aamund, politichef Hanne Bech Hansen, forsvarschef Jesper Helsø, sanger og skuespiller Michael Falch, erhvervsmand Lars Kolind, entertainer Sigurd Barret og partileder Pia Kjærsgaard.
– Ja, jeg er troende, siger Pia Kjærsgaard. – Gud er mit holdepunkt, noget, jeg har brug for, skal være der, og som jeg kan ty til, når jeg har det skidt, eller når jeg er glad. Jeg kan ikke bare svæve frit rundt og tro, at der ikke er noget, der holder det hele sammen.
– Tro er for mig en meget inderlig ting, som ligger dybt i mit hjerte, siger Sigurd Barret. – Det er en hengivenhed til Gud, som jeg er dybt ydmyg over for og også taknemmelig for.
– Jeg tror, at der er noget over mig, som styrer, og som frelser, og jeg har en tillid til, at hvis jeg træder ved siden af, ligger der en tilgivelse bagved, siger Jesper Helsø.
”For alt hvad du har kært” er skrevet af Lars Nørgaard Pedersen, der ifølge Jyllands Postens omtale af bogen selv er personlig kristen. Han skriver i forordet, at bogen er et forsøg på at afsøge og belyse nogle af de kristne værdier, som det danske samfund bygger på.

Kristen forankring

– De seneste års debat om religion har i høj grad handlet om, hvilke religiøse skikke danskerne ikke vil have ind i samfundet; denne bog er i stedet et forsøg på at skildre, hvilke religiøse værdier der ligger forankret i Danmark, siger han.
Og skal man tro de otte interviews, så er kristendommen fundamentet for mange indflydelsesrige danskere. Næstekærlighed er en grundlæggende værdi – her med Sigurd Barrets ord:
– For mig er kristendommen det dobbelte kærlighedsbud: ”Du skal elske Herren din Gud af hele dit hjerte og af hele din sjæl og af hele dit sind, og du skal elske din næste som dig selv”. Den sætning indeholder for mig hele essensen af kristendommen; ydmygheden over for noget større end os selv – og respekten for medmennesket.
– Den kristne arv er en del af min arv, og jeg tror, at hvis vi følger De Ti Bud, kærlighedsbudskabet og ”giv kejseren, hvad kejserens er” og den etik, der ligger bag kristendommen, er vi ganske enkelt bedre stillet, siger Connie Hedegaard.

Åben og bramfri

Bogen går også tæt på personerne og spørger bramfrit om, hvad de ”bruger” Gud til. Og her afsløres en følsom Pia Kjærsgaard:
– Jeg bruger nok Gud i en snæver vending, hvis jeg er ulykkelig. Uden at jeg vil afsløre hændelsen, har jeg for eksempel for nylig takket Gud, fordi jeg følte, at jeg blev hørt.
Og Michael Falch fortæller åbenhjertigt, hvordan han midt i fallit og fuld af selvmordstanker gik ud i en skov og bad til Gud:
– Jeg gjorde det ikke, fordi jeg ville være et godt menneske. Jeg gjorde det ikke, fordi jeg ville være hellig. Jeg gjorde det ikke, fordi jeg troede. Jeg gjorde det, fordi jeg ikke havde andre muligheder. Alternativet var at tage mit eget liv. Jeg gav slip på så dybt et plan, som jeg ikke vidste, at jeg havde.
– Troen og kristendommen kom ikke som noget frivilligt, det var ikke sådan noget, jeg kunne tænke mig. Det var noget, jeg bare fik… som en totalt afgørende forskel på et før og et nu i et præcist øjeblik, da jeg foldede mine hænder og erkendte, at jeg var magtesløs. Da begyndte en ny vej.