Spejdere indtager lukningstruet folkekirke

Danske folkekirker skal lukkes – men den her overlever som KFUM-Spejder-base.Prædikestolen skiftes ud med klatregreb. Sjælør Kirke i København er en af de mange danske folkekirker, der skal lukkes, men med en overdragelse til KFUM-Spejderne får kirken lov til at fortsætte som hjem for kirkeligt arbejde.Overdragelsen fra Sydhavns Sogn til KFUM-Spejderne skete på papiret i sidste måned, og de er klar til at flytte ind i foråret 2009, når alle detaljer er handlet på plads.
Kirken lukker, fordi Sydhavns Sogn vil samle aktiviteterne fra sognets to kirker på ét sted, som ligger mere centralt. Nu skal kirken bruges til administrationskontor og samlingssted for spejdere, der bor i byen.

Glad for spejderne

Spejderne bor i øjeblikket til leje og døjer med pladsproblemer. Da de hørte, at den københavnske kirke skulle sælges, var de straks klar over, hvor de skulle søge hen.
– Så kunne vi også sikre, at kirken bruges til arbejde i naturlig forlængelse af det, bygningen er tænkt til, siger KFUM-Spejdernes generalsekretær Niels Johan Geil til Udfordringen og tilføjer:
– Det ville nok være lidt grænseoverskridende, hvis en kirke skulle bruges til 7/11-butik eller diskotek. Men der synes jeg, vi er et rigtig godt bud.
Menighedsformanden i Sydhavn Sogn, Tom Steinov, er glad for, at kirken går til KFUM-Spejderne.
– Vi har tænkt meget over, hvem der kunne komme til at anvende kirken. Derfor var det en stor glæde for os, da KFUM-Spejderne spurgte, om de kunne komme i betragtning.
Også generalsekretær i Kirkefondet glæder sig:
– Det er en god demonstration af, at ændringerne i brugen af nogle kirker i København ikke skal ses som noget sørgeligt, men tværtimod som en spændende fornyelse af de kirkelige muligheder i takt med, at vilkårene i storbyen ændres, siger han til hjemmesiden Spejdernet.

Langt fra skov

Om et år vil der måske være klatregreb midt i den nuværende kirkesal i Sjælør Kirke.

– Vi vil indrette os i respekt for, at det er en kirke. Men det skal ikke være en spejderkirke. Bygningen skal bruges til alle mulige aktiviteter. Det ville ikke være fremmed for mig at sætte et klatregreb op i kirkesalen, fortæller KFUM-Spejdernes generalsekretær Niels Johan Geil.
Spejderne har et år til at finde ud af, helt præcis hvad, de skal bruge kirken til, før de overtager. Men to formål er helt klare: det skal være administrationskontor med ca. 10 ansatte, og så skal det være centrum for spændende spejderarbejde. Og måske især for by-spejderne, som der er mange af rundt omkring i byens uddannelsesinstitutioner.
– Vi har flotte friluftsrammer med skov og vand, men vi vil også gerne udfordres på det urbane, siger Niels Johan Geil, og ser det altså som en helt ny mulighed for udvikling af spejderbevægelsen.