Symboler bør ikke forbydes

Et forbud mod religiøse symboler gør os alle lige – og lige ufri, sagde Charlotte Dyremose (K) i sin grundlovstale.Grundloven sikrer at alle er lige for loven. Men vi skal ikke have lighed for enhver pris, sagde Charlotte Dyremose (K) i sin tale Grundlovsdag i sidste uge.

Grundloven sikrer at alle er lige for loven. Men vi skal ikke have lighed for enhver pris, sagde Charlotte Dyremose (K) i sin tale Grundlovsdag i sidste uge.

– Det er en absurd lighed, der diskriminerer os alle lige meget. Her tænker jeg på forbud mod religiøse symboler.
Det er fx ikke i orden, når Dansk Folkeparti vil forbyde sundhedspersonale og pædagoger at bære tørklæde:
– Vi kan jo ikke bruge ligheden til noget, hvis den gør os alle lige ufri, siger hun.
Regeringen vil forbyde dommere at bære tørklæde, men det huer ikke Charlotte Dyremose at lovgive om den slags. I talen gik hun stik imod sit eget partis linie:
– Jeg er fuldstændig enig i, at en dommer ikke skal bære sharia-tørklæde – eller Bevar Christiania-bluser for den sags skyld. Men det plejer den dømmende magt nu også udmærket at administrere, uden at den lovgivende magt blander sig, siger hun.
– At lovgive imod religiøse symboler – selv et sted, hvor jeg absolut ikke vil have dem – det er jeg af princip modstander af. Jeg mener det er på kant med ånden i vores frihedstankegang – på kant med ånden i vores grundlov.

Ikke religionslighed

Grundloven siger tydeligt, at vi har religionsfrihed, men:
– Den siger lige så tydeligt, at vi ikke har religionslighed. Den siger jo, at den Evangelisk Lutherske kirke er den danske folkekirke og understøttes som sådan af staten. Og som ivrig tilhænger af den nuværende folkekirkeordning, er jeg på det punkt ganske enig med grundlovsfædrene i, at vi ikke har eller skal have lighed, sagde Dyremose, og langede igen ud efter Dansk Folkeparti, der ønsker sindelagskontrol af alle godkendte trossamfund:
– Kan I forestille jer hvordan dansk lovgivning ville se ud, hvis det til enhver tid siddende flertal hele tiden lavede lovgivning, der kun galt for de grupper, flertallet ikke kunne lide?
/sl