”Jesus bragte kaos i mit liv”

– siger forfatteren Shane Claiborne, hvis bog netop er kommet på dansk”Tror vi på, at Jesus rent faktisk mente, hvad han sagde? Så vil kristendommen være en kærlighedens revolution, der ikke kan stoppes.”

Det er meget populært at tale om de fattige, men ikke så populært at tale med de fattige, mener Shane Claiborne.

Sådan lyder budskabet fra amerikaneren Shane Claiborne, der med sit eget liv har inspireret mange til at leve et radikalt anderledes liv.
I en stor konferencesal i Gøteborg sidder knap 2.000 mennesker i alle aldre. Luften er ladet med forventning, og da den annoncerede taler træder ind på scenen, bryder forsamlingen ud i hujen og klapsalver. Han har dreadlocks og går i hjemmelavet tøj, og han påstår, at Jesus har bragt kaos ind i hans liv.

Bor i kloster

Taleren hedder Shane Claiborne. Han lever i et klosteragtigt fællesskab i Philadelphia og er for tiden aktuel i Danmark med bogen ”Den uimodståelige revolution”.
Bogen er den fantastiske beretning om, hvordan Jesus kaldte Shane til at forlade sit trygge liv i de amerikanske forstæder og i stedet begive sig ud på et eventyr, der har ført ham til ghettoen i Philadelphia, til slummen i Calcutta i Indien og til Bagdad under USAs bombardement af byen.
Så når han taler om, at ”Jesus bragte kaos ind i mit liv”, henviser han til det liv i tryghed, som han levede engang og selv bestemte over. Nu forsøger han i stedet at leve et liv, hvor han tager Jesus på ordet.

Den uimodståelige revolution

Hvad er så grunden til, at Shane bliver tiljublet som en rockstjerne i Gøteborg og inspirerer tusindvis af mennesker over hele verden? Som han står stille og roligt og fortæller sine historier, kan man dårligt kalde ham en karismatisk taler.
Forklaringen er sandsynligvis, at hans liv er en inspiration for mennesker, der ønsker at tage Jesus på ordet og blive efterfølgere af ham. Shanes budskab er, at hvis kirken rent faktisk tror på, at Jesus mener, hvad han siger i evangelierne, så vil kristendommen være en revolution, der ikke kan stoppes. Denne revolution skal imidlertid ikke gennemføres med våben eller tvang, men med Guds kærlighed. Og det er ikke bare særligt udvalgte mennesker med et helt specielt kald, som kan være med i revolutionen.
Shane Claibornes historier fortæller os, at Jesus kalder alle mennesker til at være med. Derfor er de 2.000 svenskere vilde med ham – de fornemmer, at det liv han lever – i efterfølgelse af Jesus – kan de også leve.

Vild med Jesus


Artiklen fortsætter efter annoncen:Shane Claiborne: ”Den uimodståelige revolution” udkommer den 12. juli på Forlaget Boedal. Den er på 304 sider og koster kr. 199,00.

I Gøteborg står det hurtigt klart, at Shane er vild med Jesus. Hans mange historier peger på den ene eller anden måde hen på Jesus, og ofte kommer udsagn som: ”så begyndte vi at tilbede Jesus i parken” eller ”så bad vi til Jesus, efter vi var kommet i fængsel”.
Og Jesus får tit Shane og hans venner i problemer. For ligesom Jesus stillede sig på de fattige og udstødtes side og forkyndte, at han var kommet for at ”bringe godt budskab til fattige, for at udråbe frigivelse for fanger og syn til blinde, for at sætte undertrykte i frihed”, så forsøger Shane at gøre det samme. Det kan man let blive upopulær på – også i dag.
Shane mener, at en del af Jesu kald til kirken er: ”Gå ud i verden og find mig i mine forklædninger”, for som han siger: ”Det er meget populært at tale om de fattige, men ikke så populært at tale med de fattige. Mennesker bliver ikke korsfæstet for at hjælpe de fattige, men for at gøre fælles sag med dem.”
Det er denne tilgang til kristendommen, som har gjort Shanes liv så inspirerende for mange mennesker. Han viser, at det kan lade sig gøre at leve på en anden måde i vores vestlige forbrugersamfund. Vi kan konkret give Guds kærlighed videre til vore medmennesker lokalt og globalt.

Små ting med
stor kærlighed

”Hvis du er skuffet over kirken, så tag det som en invitation til at blive den kirke, du drømmer om.”
Og hvordan starter revolutionen så for os? Shane citerer ofte Mother Teresa, som han arbejdede sammen med i Calcutta: ”Vi kan ikke gøre store ting – kun små ting med stor kærlighed.”
Kærlighedens uimodståelige revolution begynder med de små ting – lige hvor vi er.
Af Steffen Boeskov