Nu hører de om Jesus – for første gang
Kirke-karavanen er nået til Nordkenya og Sydsudan og har bygget 10 kirker for indsamlede penge på SommerCamp. Yderligere seks bliver bygget i sommer.Nu får de 1.284.959 kroner ben at gå på – penge, som blev indsamlet på Pinsekirkernes SommerCamp i Mariager i 2007. Eller rettere: De får hjul at køre på.For nu er de første karavaner af lastbiler med byggematerialer kørt fra Kenya mod Sudan for at bygge hundreder af kirker i Nordkenya og Sydsudan. Et nyt værksted er færdiggjort, og der er allerede bygget syv kirker i det nordlige Kenya og to kirker i det sydlige Sudan.
Så kom borgerkrigslignende tilstande på grund af valget i Kenya. Og nu er der så meget ro på, at der er endnu en kirke i Sydsudan endda i et område, der ikke før har hørt det kristne budskab.
– I april sendte vi to montører ind i det sydøstlige Sudan for at bygge en kirke i et område, som er totalt unået med evangeliet. Området er på størrelse med halvdelen af Kenya. Stort set ingen i området har hørt om Jesus, oplyser missionærerne Birgitte og Søren Pedersen, der står for præfabrikering af bygge-elementerne i Kenya, inden de transporteres ud i det tørre og fattige Sydsudan.
– Vi regner med i løbet af sommerferien at bygge yderligere seks kirker i Nordkenya, og der er planlagt byggeri af yderligere 10 kirker i Sudan til næste tørtid. Det begynder vi med sidst på året.
Pedersens er udsendt fra Pinsekirken i Esbjerg og driver missionsvirksomhed ud fra byen Eldoret. Herfra bygger de langt over 100 kirker om året i hele Østafrika. De laver alle stolper, tagspær, tagplader og ind imellem også vægge, vinduer og døre hjemme på et nybygget værksted, der også delvis er finansieret af indsamlingen i Mariager sidste år.
Erfaringen viser, at en ny kirke virker som trækplaster på folk i lokalområdet. Den viser, at de kristne er kommet for at blive og mener, hvad de siger. Og derfor vil mennesker strømme til og menigheder hurtigt skyde op. Antallet fordobles typisk i løbet af et par år.
Også i Sydsudan er kirkebyggeriet ledsaget af missionsteams:
– Vi sendte et missionsteam af sted i samarbejde med en lokal kirke her i Eldoret, fortæller Birgitte Pedersen. Sammen med et netværk af kristne præster i byen Lodwar i Turkana-området op til Sudans grænse har de sendt en præst til området. Præsten er fra Turkana-stammen og forstår derfor sudanesernes sprog og kender til de fattige forhold på første hånd.
Samarbejdet mellem missionærer, en ansvarlig menighed og et netværk af præster ligner opskriften på et perfekt pionerarbejde:
– Vi har bygget kirken for pengene fra indsamlingen i Mariager sidste år, og menigheden i Eldoret har betalt et hus til præsten. Præstefællesskabet i Lodwar vil fremover støtte og underholde præsten fra Turkana, som vil være missionær deroppe og lede menigheden, fortæller Birgitte Pedersen.
– Det er fantastisk at være med i et sådant samarbejde, hvor vi fra forskellige nationaliteter alle brænder for det samme: at evangeliet må nå ud også til de unåede stammer og folkeslag. Og som danskere kunne vi sammen med brødre og søstre i Danmark være med takket være indsamlingen i Mariager sidste sommer.
– Nu er der et synligt bevis på, at der sker noget i området! Og mennesker får lov at høre de gode nyheder om Jesus, slutter hun.