Peger opad på lyset

Hånden på de blå bokse peger på Jesus i mange lande, også for danske fodgængere.Rundt om i verden passerer milioner af fodgængere en lille blå boks med en hånd, der peger opad. De færreste ved, at hånden peger på Jesus.

Jan Lund, der producerer bokse til lyssignaler, håber, symbolet med en pegende hånd vil minde folk om Jesus.

De findes ved fodgængerfeltet. Typisk forbindes de med en lysende, grøn mand, der aktiveres med et lille tryk på en knap. Men det er kun en del af historien. I virkeligheden peger fingeren på et helt andet lys og en helt anden mand, Jesus, som den eneste vej til Gud.
Virksomheden bag de blå bokse ligger i Sverige og hedder Prisma Teknik. En virksomhed, der er førende inden for sit felt og leverer bokse til 17 lande, heriblandt Danmark.
Den succesfulde eksportvare betyder således, at den hvide hånd peger på Jesus i lande som Colombia, Rusland og Kroatien.

Vakt debat

Prisma Teknik har eksisteret i mere end 20 år. Alligevel er det først nu, den raffinerede form for evangelisation når frem til offentligheden. I nogle lande, blandt andet hjemlandet Sverige, har nyheden vakt debat.
Således overvejer flere kommuner deres samarbejde med virksomheden, ligesom der er klaget til den svenske ombudsmand.
Det tager virksomhedsejer og daglig leder Jan Lund nu ikke så tungt. Tværtimod erklærer han over for den Svenske avis Aftonbladet, at ”Det er meningen, det skal blive kendt”.
– Jeg har bedt om, at det skal komme ud. Det er ikke noget, vi har lagt skjul på. Alle de tusindvis af mennesker, der har besøgt vores virksomhed i årenes løb, har fået at vide, hvad hånden på boksene betyder og symboliserer, siger han videre.

Jesus med i alt

Ved et gadekryds i Vejle peger en hånd på knappen til lyssignalet. Producenten ønsker, den også skal pege på Jesus.

Prisma Teknik, der ligger i Tibro i den centrale Sverige, er da heller ikke en helt almindelig virksomhed.
Bag den hvidmalede facade produceres højteknologiske produkter, som den blå boks. Produkterne eksporteres til mere end 60 lande. Besøger man firmaets hjemmeside, møder man denne erklæring:
”Det er takket være Guds omsorg, at vi har udviklet os til den fremgangsrige virksomhed, vi er i dag.
Vi vil have Jesus med i alt, hvad vi gør. Det er de kristne værdier og Guds vejledning, der er grundlaget for Prisma Tekniks virksomhed”

Ansat til at bede

Prisma Teknik beskæftiger 16 ansatte, hvoraf de fleste er kristne. En arbejder med en række hjælpeprojekter, som virksomheden er involveret i. Blandt andet støttes flere misionærer og evangelister økonomisk. To er ansat med bøn for firmaet som deres hovedopgave. Den ene blev ansat midt i 1990’erne på en særlig baggrund.
På den tid befandt virksomheden sig nemlig i en økonomisk krise og var tæt på at gå konkurs. Vejen ud af krisen var ansættelse af en forbeder.
– Firmaet lever udelukkende på Guds nåde, erklærer Jan Lund, der sammen med de ansatte indleder hver arbejdsdag med bibellæsning og bøn.
Deres bøn om, at hånden skal få folk til at tænke på Jesus, når man trykker på knappen, ser omsider ud til at være hørt.


Artiklen fortsætter efter annoncen: