Pixar-triumf: Vellykket rednings- aktion i år 2700

Animationsfilmen Wall-E er en ny triumf fra Disneys Pix-ar-studier og ikke mindst for filmens idemand og instruktør, Andrew Stanton.

Eva og Wall-E på rumfart.

Det er en science fiction-film, og to af dens tre hovedpersoner er robotter. Vi er i år 2700, og Jorden er dækket af affald, så mennesker er flygtet fra den for at overleve i et kæmperumskib, Axiom. Da de flygtede, glemte de imidlertid at slukke for en enkelt oprydningsrobot, kaldet Wall-E, og den har nu i 700 år (!) arbejdet med at rydde op i det område, hvor den færdes. Dens arbejde forstyrres en dag, da der kommer et rumskib, som sætter en undersøgelsesrobot, Eva, af.
På det tidspunkt har Wall-E gjort en opdagelse, som får store konsekvenser, for da ”han” indvier Eva i den, tilkalder ”hun” rumskibet, som så bringer ”hende” med tilbage til Axiom. Det lykkes Wall-E at slippe med, og ”han” – og vi – ser nu, hvordan mennesker er og lever: Alt er automatiseret, og alt arbejde udføres af robotter; og mennesker, voksne såvel som børn, er stærkt overvægtige og bestiller stort set ikke andet end at sidde i liggestole og spise eller spille computer. Da Kaptajnen på rumskibet (filmens tredje hovedperson) også bliver præsenteret for Wall-E’s opdagelse, beslutter han, at tiden er inde til at vende tilbage til jorden, men det vil Axiom’s automatpilot, Auto, ikke være med til, og det resulterer i en kamp mellem menneske (Kaptajnen) og maskine/robot (Auto), som Kaptajnen, dog bistået af Wall-E og Eva, vinder.

En „bundskraber“ som helt

Wall-E på „arbejde“ …

Filmen giver undervejs flere mindelser om en anden meget kendt ”overlevelsesberetning” – den om Noas Ark -, men filmen er alligevel meget mere en historie om en redningsaktion for jordens og for menneskehedens skyld – en redningsaktion, som Wall-E bliver hovedaktør i.
Helten er altså Wall-E, en robot, der godt kan kaldes en ”bundskraber”, fordi den kun arbejder med oprydning af affald; men uden denne ”bundskrabers” indgriben i historien var menneskeheden formentlig gået til grunde.
Filmen er rigtig godt lavet, specielt imponerende er Wall-E, adskillige af billederne med denne næsten umælende robot siger meget mere end mange ord. Og historien er god – og skræmmende – og må betegnes som et særdeles hårdtslående bidrag til kampen for miljøet og mod overforbruget.
I 2003 fik Stanton en Oscar for Find Nemo, han har absolut gjort sig fortjent til én mere, for Wall-E er endnu bedre!

Wall-E
Instrueret af
Andrew Stanton
97 min.