Sarah Palin vil ikke sættes i kirkelig bås

Med appel hos kristne vælgere er mediernes søgelys rettet mod Palins kirkelige baggrund.For tre uger siden udpegede den republikanske præsidentkandidat, John McCain, Alaskas kvindelige guvernør, Sarah Palin, som kandidat til posten som vicepræsident.

Den republikanske vicepræsidentkandidat i USA, Sarah Palin, står ved sin kristne tro. Sit kirkelige ståsted kommenterer hun ikke.

Siden har medierne kredset omkring hendes såkaldt ”konservative” kristne holdninger. Selv har hun ikke udtalt sig.
Interessen for Sarah Palin er stor. 37 mio. seere overværede hendes tale på republikanernes konvent i forrige uge, og dagen efter hendes udnævnelse som kandidat blev internetleksikonet Wikipedia blokeret af de mere end 1.000 skribenter, der ønskede at skrive om hende.
En interesse, der naturligt nok har et endnu større omfang i de etablerede medier.
I takt med at den 44-årige vicepræsidentkandidat har vist sig at styrke John McCains appel hos kristne vælgergrupper i USA, er det imidlertid ikke hendes politiske holdninger, men religiøse overbevisning, der især er kommet under mediernes lup.

Tro og embede

Da hun selv har undladt at inddrage sin tro i valgkampen, har medierne fundet alternative kilder. Tv-stationen CNN har således kontaktet hendes tidligere præst, Tim McGraw, i kirken Assembly of God i hendes hjemby, Wasilla.
Til CNN har Tim McGraw nøgternt gjort rede for kirkens syn på tungetale, helbredelser og Jesu genkomst, hvilket ikke adskiller sig væsentligt fra opfattelsen i andre karismatiske kirker. Alligevel forventes Sarah Palin, der siden 2002 har frekventeret en anden kirke, Wasilla Bible Church, nu at gøre rede for sine teologiske holdninger.
I avisen Wall Street Journal kræver en professor i etik, David Gushee, at den republikanske vicepræsidentkandidat uddyber sit syn på Jesu genkomst, med henvisning til hendes potentielle indflydelse på USA som atommagt, ligesom han finder det ”bekymrende”, at Sarah Palin ”inddrager sin tro i sit politiske embede”.
I avisen Time vurderer redaktøren, Amy Sullivan, at McCain næppe bør råbe ”halleluja”, da Sarah Palins appel hos det ”kristne højre” ikke nødvendigvis står distancen.
Nyhedsbureauet AP citerer professor Grant Wacker fra fakultet Duke Devine School for, at pinsevenner i offentligheden anses for ”sekteriske” – et omdømme, han ser som en hæmsko for Sarah Palin.

Jeg er kristen

Hovedpersonen selv har hidtil forholdt sig tavs over for den overvældende interesse for hendes kirkelige tilknytning, og i et interview med Time Magasin kort før sin udnævnelse afviste Sarah Palin helt at blive sat i bås rent kirkeligt.
– Jeg er kristen, lød det kortfattede svar fra republikaneren, hvis kirkelige vandring omfatter en katolsk barnedåb, opvækst i en pinsekirke og nu medlemskab af en uafhængig evangelisk kirke.
Sin tro lagde hun dog på ingen måde skjul på.
– Jeg forstod tidligt, at det bedste, jeg kunne gøre, var at følge en vej, hvor jeg kunne overlade alt til Gud og søge hans ledelse, svarede hun.
I St. Louis skal hun den 2. oktober debattere med demokraternes vicepræsidentkandidat, Joseph Biden, der er katolik. Det vil så vise sig, om kandidaterne vil diskutere trosretninger eller politik.
levi