Biskop bekymret for præstemangel

Aalborgbisp vil forny teologiuddannelsen og forbedre folkekirkepræsters arbejdsvilkår.Biskop Søren Lodberg-Hvas glæder sig over, at arbejdsløshed blandt præster ser ud til at falde, men er bekymret over for få teologistuderende.

Biskop Søren Lodberg Hvas foran et præsteoptog
ved Landemodet i Aalborg Stift forrige weekend.

– Antallet af ansøgere til ledige præstestillinger er faldet markant i løbet af de seneste år. Det skyldes, at der er færre teologiske kandidater. Tidligere års store arbejdsløshed blandt teologer er forsvundet, og det er i sig selv glædeligt, sagde biskoppen i sin beretning ved Aalborg Stifts Landemode den 26. september.
Biskoppen oplyste, at Aalborg stift det sidste år har ansat 19 nye præster, foruden at man har besat 34 vikariater og 2 stillinger med løntilskud.
Men der er skår i glæden: Uviklingen rummer en alvorlig fare for, at vi i løbet af få år har mangel på præster, mener biskoppen:
– Dertil kommer, at tilgangen til det teologiske studium også er faldet markant. Endvidere har det teologiske studium en lav gennemførelsesprocent i sammenligning med andre universitetsstudier.
Kun 97 har søgt ind på teologistudierne i Århus og København i år.
– Noget må der gøres! Så det teologiske studium bliver mere attraktivt og præsternes arbejdsforhold bliver bedre.
Lodberg Hvas foreslår bl.a., at præsterne får en månedlig friweekend.
/sl