Er der liv i ørkenen?

Efter 27 år på engelsk er det nu også muligt at læse Henri J.M. Nouwens bog om ørkenspiritualitet på dansk. Denne lange periode til trods er principperne fra ørkenfædrene (og -mødrene), som levede i det 4.-5. århundrede, stadig relevante for en kristen anno 2008. I bogen møder vi skikkelser som fx Arsenius, der opgav sin tilværelse som senator og privatlærer ved hoffet i Rom for at finde frelsens vej. En vej, der for ham gik gennem 20 års afsondrethed i Egyptens ørken. Nouwen fører os bag om disse mennesker og viser os den dybe bekymring for at gå fortabt. Samfundet, datidens som nutidens, beskrives som et skibsvrag, som man kun kan overleve ved at flygte (svømme) fra. Herefter præsenteres samfundets rastløshed, tomme stræben efter anerkendelse og heraf følgende menneskelige karakteristika som vrede og grådighed.

Principper i skærende kontrast
til samfundets normer

Ørkenens fædre levede med deres simple liv i ensomhed (selverkendelse), stilhed og bøn – på en måde, som nok kan udfordre den moderne fortravlede familiefar (som undertegnede). For selv om der ikke er megen nyhed i principperne, står de i skærende kontrast til samfundets normer og ærlig talt også den måde, mange af os lever på.
Nogle af disse principper/råd er:
– Afsæt tid og sted til at være sammen med Gud og ham alene. (s.23)
– … hav altid Gud for øje – hvad du end gør … (s.25)
– Nær ikke fjendtlige følelser for nogen, og lad ikke modvilje dominere dit hjerte … (s.27)
– Stilhed er ordets hjem. Stilheden giver ordet styrke og frugtbarhed. (s.38)
– Bønnen må være enkel, ærlig og fra hjertet – ellers bliver det bare at tale til Gud. (s.56-62)
Disse principper er forklaret gennem en række historier fra ørkenfædrene og andre kristne rollemodeller. Det er disse beretninger, som gør bogen nærværende og værd at læse.

Henri J.M. Nouwen:
Hjertets enkle vej
– Ørkenens spiritualitet i nutidig praksis
77 sider
128 kr.
Boedal