IPSICC

Leif skabte sit eget forlag

Journalisten Leif Kristensen ville hellere arbejde med bøger og gjorde sin fritidsinteresse til fast arbejde – som forlaget Boedal.Boedal hedder et af de nyeste forlag, som bl.a. udgiver kristne bøger.

– Det er rart at kunne gå hen på arbejde hver morgen, siger forlægger Leif Kristensen, der har lejet sig ind i en baggårdsbygning i Frederiksværk kun 500 meter fra sin bopæl.

Det opstod som en fritidshobby, da journalist Leif Kristensen udgav et par bøger i 90’erne. Men efterhånden blev det til flere bøger – og i 2004 sagde Leif sit job op og bruger nu al tid på bøger.
– Hvorfor sprang du fra journalistikken?
– Jeg er den lidt grundige type, som godt kan lide at gå i dybden med tingene.
Det er der større mulighed for i en bog, frem for en avisartikel, hvor det ofte bliver lidt overfladisk, siger Leif, som for nylig flyttede fra Helsinge til Frederiksværk sammen med sin hustru Lisbeth, som også er begejstret for bøger.
Forlagets navn er en sammensætning af Lisbeths efternavn Boeskov og Leifs mellemnavn Engedal.
I takt med forlagets vækst – det udgiver 8-10 bøger årligt – har Boedal nu lejet sig ind i en smukt renoveret baggårdsbygning i Frederiksværk.
– Det er rart at kunne gå på arbejde hver morgen i stedet for at have både arbejde og fritid derhjemme – og kælderen fyldt op med bøger, bemærker Leif med et smil.

Bøgerne er mine
personlige venner

Den seneste udgivelse fra Boedal er ”Den uimodståelige revolution”.
– Hvordan udvælger du de bøger, du udgiver?
– Jeg vælger bøger, som giver mig noget, og som jeg bliver optaget af. Derfor brænder jeg også for at få andre til at læse dem.
For mig er bøger som personlige venner, som man kan diskutere med og leve med i en periode. Man går ligesom i dialog med forfatteren.
For mig er en god bog ikke nødvendigvis én, man er enig i. Den skal få mig til at tænke og give mig nye perspektiver og udfordre min tankegang.
Jeg ønsker også at udfordre andre, når de læser, for så kommer man lidt videre i sit liv med Gud.
– Du har udgivet en del spirituelle bøger…– Ja. Jeg udgiver bøger, der handler om bøn og det indre liv, men også debatbøger, som jo tilhører en lidt anden gruppe…

Fra Ussing til Haldorf

– De første ti år udgav jeg kun fem bøger. Den første var Henri Ussings ”Menighedsliv og kirkeliv”. I 98 udgav jeg min egen bog, ”Og Gud blev ord”.
Derefter holdt jeg en pause på tre år, hvor jeg var ansat i Kristendemokraterne indtil 2004. Men allerede i 2001 udgav jeg i min fritid ”Fodspor i glastrappen” af Magnus Malm, som jeg fik rigtig meget personligt ud af at læse. Og derfor blev jeg meget opsat på at få ham udgivet. Jeg oversatte den selv. I alt har jeg nu udgivet 5 bøger af ham, og dem har jeg alle selv oversat..
Det blev startskuddet til, at jeg begyndte at gøre mere ved forlaget.
– I 2003 kom Peter Haldorf til, og fordi den første bog, som jeg udgav af ham på dansk, solgte så godt, så jeg en anledning til at sige mit job op i 2004.
Jeg kunne se, at der var basis for at leve af forlaget. Indtil videre har jeg udgivet ca. 45 bøger, og jeg udgiver nu 8-10 bøger årligt.

Et én-mands-forlag

– Kan du fortsat leve af dit forlag?
– Ja. Det hænger sammen, så jeg selv kan leve af det, men det er et en-mands-foretagende.
Jeg laver selv alt det, jeg kan. Jeg finder bøgerne, læser manuskripter, oversætter ind imellem også, sætter dem og får dem trykt, markedsfører dem og ekspederer dem, når de er udkommet, fortæller Leif. Som korrekturlæsere hjælper Lisbeth og gode venner til. De får så en bog for hjælpen.
Når jeg udgiver en bog, prøver jeg at få mine forfattere til Danmark og holde foredrag eller prædikener. Jeg prøver at få et samarbejde med flere forskellige kirker.

Succes og fiasko

– Hvad er gået bedst?
– De største succeser har været ”Drik dybt af Ånden” af Peter Haldorf og ”Den Fortabte søn vender hjem” af Henri Nouven.
De bliver ved med at sælge et par hundreder stykker om året.
– Og fiaskoer?
– Jeg har ikke oplevet noget, der slog fuldstændig fejl. Men den bog, der hedder ”Valgfrihedes tyranni”, som ellers har solgt godt rundt om i verden, dén solgte jeg ikke så mange af, som jeg havde regnet med.
Det kan være svært for et lille kristent forlag at komme ud på det sekulære marked, fordi man ikke har kontakt med boghandlerne, og man får ikke automatisk anmeldelser i de store aviser.
Netop denne bog havde de store aviser allerede anmeldt, da den udkom på engelsk to år før.
Man kan blive overrasket over, hvad der sælger. Det er meget uforudsigeligt. Der er meget, der spiller ind. Fx gør omslag og titel enormt meget, konkluderer Leif Kristensen.