Russerne startede krigen i Sydossetien

Det var ikke Georgien, der startede krigen den 7. august – ej heller den 8. august! Nej, ossetisk militær begyndte den 6. august at skyde på georgiske fredssoldater, som var i Sydossetien efter gensidig aftale mellem de to parter siden 1994.

Hans Kristian Neerskov

Samtidig sendte russerne den 6. august deres tropper gennem Roki-tunnelen i Kaukasus-bjergene ind i den del af Georgien, som hedder Sydossetien. Det skete før Michail Sakhashvili sendte sine tropper ind i Sydossetien, som er georgisk land. Dette fremføres af en regional ekspert – tidligere medlem af Europa Kommissionen, Patrick Worms, der fornylig blev hyret af den georgiske regering som medierådgiver.
Nøjagtig det samme siger Thomas Goltz, som igennem 20 år har skrevet om forholdene i regionen. Han er ikke lønnet af den georgiske regering, men tjener til sit brød fra Montana Universitet og gennem salg af sine bøger Azerbaijan Dairy, Georgian Dairy og Chesnia Dairy.
Goltz har oplevet disse tre Kaukasus-republikker som nogen af det sværeste og kender de forskellige magthavere og manipulatorer bedre end nogen anden. Enhver journalist i området opsøger ham som eksperten, der ved mere end alle andre til sammen. Han mødte op til Worms foredrag og stadfæstede dets nøjagtighed til det yderste.

Fremmer stridigheder

I Sovjetunionen havde man altid forsøgt at undgå etniske krige mellem de forskellige grupper. Men da USSR faldt i 1991, blev det en del af det nye Ruslands strategi at fremme stridigheder mellem etniske grupper i de nye lande, der havde forladt USSR. Det har de gjort i Moldavien, Ukraine, Armenien og Azerbajdsjan.
Det prøvede Rusland ikke i de Central-asiatiske republikker, fordi præsidenterne i disse uafhængige stater alle er tidligere ledere af kommunistpartier, så de følger Kremls gamle linje, og det har ikke forandret sig meget siden Sovjettiden.
Når det gælder Abkasien, som russerne invaderede i 1992, havde næsten alle de russiske pampere deres daciaer (sommerhuse) ved Sortehavet i Abkasien, og de skulle ikke to gange opfordre generalerne til at gå ind i Abkasien. Her var 60 % af befolkningen georgiere, 20 % abkasere og 20 % andre grupper som grækere, estere, armeniere, jøder mm. 250.000 georgiere flygtede dengang, efterladende sig alt.
Den 16. april i år underskrev Putin dokumenter med både Abkasien og Sydossetien, som effektivt integrerede disse to områder som lovlige områder under russisk beskyttelse! Georgierne var rasende, men hvad kunne musen gøre over for elefanten?

Russernes militærøvelse
udviklede sig til krig

Ruslands udenrigsminister, Sergei Lavrov, oplyste den 9. september, at russiske soldater sandsynligvis vil blive i Georgien i lang tid. Men nu er de på vej ud.

I midten af juli måned 2008 startede russerne den største militære øvelse i Kaukasus området – siden krigen i Tjetjenien sluttede. Denne øvelse sluttede ikke, men udviklede sig til den krig, hvor russiske tropper uprovokeret gik over grænsen ind i Georgien, og det fik Georgiens præsident M. Sakhasvhili til at sende sine tropper imod denne hær. Dette til trods for, at georgierne havde deres elite tropper i Irak.
De georgiske soldater nåede hovedstaden i Sydossetien, Tskinvali, men det er pure opspind, som russerne har udbasuneret, at den georgiske hær bombede og ihjelslog 2.000 civile borgere i Tskin-vali. Sandheden er, at tallet er langt mindre. Derimod flygtede over 10.000 georgiere for de russiske kugler.
Allerede den 3. august annoncerede ”præsidenten” i Sydossetien, Eduad Kokoity, at kvinder og børn skulle forlade hovedstaden. Næste dag skulle alle, som ikke ville eller kunne kæmpe, forlade byen. Samtidig begyndte ingusjettere, tjetjenere, nordossetere og kaukasere at strømme til landet!! Det var den formelle start på krigen.

Alt skulle ødelægges

Den 5. og 6. august blev de georgiske fredstropper i landsbyen Aveni angrebet. Det gik fortrinsvis ud over materiel og fire-hjuls køretøjer. Derefter blev civile sydossetere evakueret fra byen, og så begyndte ødelæggelsen af byen. Alt skulle ødelægges: Huse, gasledninger, veje, marker, ja selv dyrene blev slået ihjel! Det endte med et totalt bombardement af byen. Alt dette skete den 5. og 6. august!
Bombardementerne fortsatte den 7. august mod andre georgiske byer. Tre landsbyer blev totalt pulveriserede. Alt dette skete, inden Sakhashvili sendte sine tropper ind i Sydossetien, som tilhører Georgien. Russerne fortsatte tilmed over ”grænsen” sydpå ind i det centrale Georgien
Russerne gør alt for at ”russificere” Sydossetien. ”Hvis du bor i Moskva og søger om russisk pas, går der som regel to år, før du opnår ”privilligeret status”. Hvis du bor i Sydossetien, kan du få den fra den ene dag til den anden!
Ruslands udenrigsminister, Sergei Lavrov, oplyste den 9. september, at russiske soldater sandsynligvis vil blive i Georgien i lang tid. Ifølge den russiske forsvarsminister, Anatolij Serdijukov, vil Rusland beholde 7.600 soldater i Sydossetien og Abkasien.
Det er nødvendigt, mener han, for at en gentagelse af de militære aktioner ikke skal begynde forfra, som han udtrykte det til journalister i Moskva. Antallet af russiske militærstyrker skal have et sådant antal, at det vil kunne modsvare ethvert forsøg på brud på freden, sagde han.
Denne udmelding kom dagen efter, at EU og Rusland indgik en aftale om, at Rusland trækker sine tropper ud af Georgien, når en international styrke kan overtage deres plads.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Hans Kristian Neerskov
er præst, forfatter,
formand for Dansk Georgisk Venskabsforening og
formand for Den Internationale Sakharov Komité.