Ok at være kristen

Løb ikke med på mediernes negative jargon om kristne.Det er mærkeligt, som opfattelsen af troende kristne kan forandres. For få hundrede år siden var det naturligt at tro på Gud. Videnskabsfolk, filosoffer og kunstnere tog for givet, at Gud er til. I dag er man i bedste fald lidt mærkelig, i værste fald ekstrem, hvis man tror, at verden blev skabt af Gud, at Bibelen er inspireret af Gud, at Jesus åbenbarede Gud i kød og blod, og at menneskelivet er ukrænkeligt – helt fra undfangelsen.
En af årsagerne er mediernes gentagne stempling af troende kristne som fundamentalistiske mørkemænd på højrefløjen. I medierne er det nemlig det sensationelle, der skaber overskrifter. Derfor vil en ekstrem person eller gruppe, der kalder sig kristen, nemt komme til at farve publikums opfattelse af kristne generelt.
I journalistik er det nemlig de anderledes, de overraskende, de ekstreme sager, der dukker op. Sagerne bliver til temaer, og temaerne bliver til en grundlæggende diskurs, dvs. sproglig grundopfattelse: Hippier er glade, muslimer er voldelige, indremissionske er fordømmende, frikirker er sekteriske, præster er hyklere osv. Selv i romaner og film går disse stereotype opfattelser igen. Dem tager journalister så selv udgangspunkt i, og derved opstår en ”mediespiral”, hvor medierne, tro mig, bliver mere og mere unuancerede.
Hvad kan man gøre?
Der er der kun én ting at gøre i brandslukning: Hælde facts, facts og flere facts på mediebålet. Derfor bør alle kristne deltage i den offentlige debat. Derfor har kristne mediefolk en stor opgave at fortælle om arkæologi, forskning og personlige erfaringer, som sandsynliggør, at Bibelen er sand, at Gud er til, og at det er yderst fornuftigt at holde sig til de kristne værdier.
Og derfor bør præsten træde ned af prædikestolen, menighedsrådet ud af bestyrelseslokalet og menigheden ud af kirkebygningen for at engagere sig i lokalsamfundet. Så vil det måske præge journalistikken, blive til temaer, sætte trenden, så der i det mindste kommer et alternativ til de antikristne tendenser.