Teenagere vil ha’ nadver med burgere og cola

Skoleelever kommer med utraditionelle forslag til fornyelse af Folkekirken.- I stedet for nadverbrød skal der serveres Big Mac burgere. I stedet for altervin skal vi have cola.Det foreslår et af mange børn i Haderslev Stifts storstilede undersøgelse blandt skoleelever.
Hvordan ville folkekirken se ud, hvis børn bestemte? hedder undersøgelsen, der giver stiftets præster og menighedsråd masser at tænke over:
– Vi tror, flere unge ville tage i kirke, hvis man havde noget bedre at sidde på, og kirken blev mere moderniseret, mener 9.a på Bramdrup Skole.
– Der skal være bløde sofaer, som er halvrunde. Sofaerne skal være betrukket med sølv, og så skal der være mange puder på dem, siger Henriette fra Kegnæs Friskole.
– Alteret er fint, som det er. Det er det eneste sammen med Kristusfiguren, som gerne må være gammeldags, er Markus, Kristoffer og Frederik fra Bøgballe Friskole enige om.
Børnene fra Bøgballe Friskole er til gengæld ikke enige om musikken:
– Vi synes, orglet hører kirken til, svarer Rebekka, Line Theresa, Mia og Rikke. – Det ville være synd at tage de gamle traditioner fra den danske kirke…

Grundtvig er kedelig

– For det første skal de gamle oldtidssalmer skiftes ud, siger Laurids og Jens. – Grundtvig er kedelig! Men ind med en masse lovsang og livebands!
Simon fra Kegnæs Friskole foreslår en gylden middelvej:
– Det skal selvfølgelig ikke være heavy metal, der sender de gamle baglæns ud af kirken, men musik som i Jesus Christ Superstar – eller gospelmusik.
Hvordan skal gudstjenesten så ellers være?
– Gudstjenesten skal starte med, at man får fem minutter til at snakke med dem, man sidder ved siden af, foreslår en 9. klasse.

Koncentration svigter

– Efter at have spurgt troende kristne har vi måttet konkludere, at hos selv den mest troende svigter koncentrationen efter 10-15 minutter – i hvert fald hvis man bare skal sidde og være passiv, kommer det fra 9. klasse på Sct. Knuds skole i Fredericia.
Og de får opbakning fra Mads på Kegnæs Friskole:
– Hver gang vores præst gik op ad trappen, lød der et suk fra alle os konfirmander, ikke fordi vi ikke kunne lide præsten eller lide at høre ham tale, men når han fortæller om en talende busk i 45 minutter, så står jeg altså af!
Skolerne i Haderslev Stift deltog også i en konkurrence om et bud på fremtidens folkekirke. Syv elever fra Lindved Skole og seks elever fra Bøgballe Friskole deles om førstepræmien på 10.000 kroner for en folder og en udstilling. Andenpræmien på 5.000 kroner går til en enkelt elev fra Kegnæs Skole, og tredjepræmien på 3000 kroner til to elever fra Tørring – alle for deres kritiske og konstruktive kommentarer. Præmierne overrækkes den 11. november.
Find links til undersøgelsen på Sondagmorgen.dk.