Thoene igen aktuel med spændende bibelsk roman

„Det fjerde daggry“ bringer læseren til Nazaret, hvor en engel besøger en ung pige … – Thoene-parrets nye roman må være en oplagt julegave.Hver gang jeg modtager en bog af forfatterparret Bodie og Broch Thoene, glæder jeg mig. Med dem og deres bibelske romaner er man altid i godt selskab. Deres nyeste roman på dansk er kommet under titlen Det fjerde daggry, som lægger sig op ad Det første lys, Den anden berøring og Den tredje nattevagt.Jeg skrev i anmeldelsen af Den tredje nattevagt: „Mon ikke der kommer et fjerde bind, hvor vi er med på Golgatha og i dagene omkring opstandelsen?“ Der kom et fjerde bind, men det bragte os ikke til Golgatha, men derimod til Nazaret, hvor pigen Maria får et usædvanligt besøg af en engel hjemme i forældrenes stald, da hun sidder vagt hos sin syge ko, en ko, som skulle med, når hun snart skulle giftes med Josef. Besøget, som får mægtige konsekvenser for resten af hendes liv, beskrives meget spændende, og man føler næsten, at man er med som en flue på væggen i stalden.

Mellem Herodes og Messias

Tiden omkring Marias englebesøg er stærkt præget af, at ingen i landet kan vide sig sikre for den gale Kong Herodes, som er fast besluttet på at fastholde magten – uanset omkostningerne. Han bliver mere og mere sindsyg og opfører sig mere og mere farligt, ikke mindst for sine omgivelser. Den ene efter den anden bliver slået ihjel på hans befaling.
Men tiden er også fyldt med Messiasforventning. Vi møder det hos fårehyrden, overhyrden Zadok, hans bror Onias, der er lærer og skriftklog, hos den gamle Simeon og hos præsten Zakarias, der også bliver mødt af en engel. Begge disse englemøder fører til barnefødsler. Elisabeth og Zakarias får i deres alderdom en søn, Johannes, og den unge pige, jomfruen, der er trolovet med Josef, skal føde Jesus.

Fængslende og filmisk

På en meget levende måde og med et fængslende sprog beskrives gennem krydsklip, der gør romanen filmisk, hvordan begivenhederne spidser til. Vi følger Zakarias og hans Elisabeths venten på det, de har ventet på gennem et langt liv, og hvordan de sætter det i messiansk perspektiv. Vi følger Maria i hendes glæder og sorger, i hendes forhold til forældrene, der ikke kan forstå, hvad der sker, og i hendes forhold til Josef, der er mindst lige så forvirret. Men Gud har styr på det. Vi følger Herodes’ galskab og forsøg på at udrydde eventuelle konkurrenter til tronen. Vi følger Onias’ skriftgraveri, da han søger ned i de gamle skrifter omkring Messiasprofetierne, og det hele kædes sammen til én stor og spændende bibelsk beretning. Det er et drama, hvor omsorg og kærlighed konstant møder nød og brutalitet, og så er romanen historisk troværdig.
Forfatterparret har gjort det igen: skrevet en roman, som er værd at læse, og som bør være en oplagt gave til mange i den kommende jul. Men jeg mangler stadig en roman fra dem, der fører os helt frem til Golgatha og den tomme grav. Kommer den mon?

Bodie & Brock Thoene:
Det fjerde daggry
320 sider • 299,95 kr.
Lohse