Et opgør med middelmådigheden

Stræk dig op på dit næste niveau, lyder opfordringen fra Joel Osteen i ny bog. På en ærlig og ligefrem facon guides læseren til et mere fremadrettet,
positivt og – forhåbentlig – mere lykkeligt liv. Hvem tør tale om lykke og velsignelse midt under finanskrisen?

Joel Osteen bestseller er netop udkommet på Forlaget Alstrup.

Det gør præsten Joel Osteen fra megakirken Lakewood Church i Houston, Texas. Som arvtager efter sin far, navnkundige John Osteen, sætter han endda opmuntringerne på tryk i bogen ”Bliv bedre til at være Dig”, som netop er udkommet på Forlaget Alstrup.
– Der er alt for mange mennesker, som i deres tanker, holdninger og handlinger stiller sig tilfreds med middelmådigheden. Det er på tide at aflægge denne negative tankegang og løfte sig højere op, siger han og tilføjer:
– Husk på, at Gud har lagt alt det ned i dig, som du behøver for at leve et sejrende liv!
Og hvem har ikke brug for de positive tanker, når husene taber i værdi, banken smækker kassen i, og prisen på mad og brændstof bare stiger?
For Joel Osteen er Guds løfter i Bibelen ikke påvirkede af økonomiske konjunkturer. Gud har skabt mennesket med vidunderlige egenskaber. Når de frigøres, kan vi forme vores fremtid og mane alle negative og destruktive kræfter i jorden. Som han siger:
– Jo mere du lærer at stole på Gud, des bedre bliver du!

Syv trin til lykke

Hans opskrift på et lykkeligt liv har syv trin: 1. Fortsæt fremad, 2. Vær positiv overfor dig selv, 3. Arbejd på bedre relationer, 4. Udvikl bedre vaner, 5. Acceptér at være den du er, 6. Arbejd på dit indre liv, og 7. Bliv ved med at være begejstret for livet.
Joel Osteen har selv gennemlevet alle punkterne, fortæller han. Fra han blev bedt om at overtage megakirken efter sin fars død, selv om han aldrig havde prøvet at prædike en eneste gang, til han og kirken købte et stort idrætsstation med 16.000 siddepladser. Lakewood Church er i dag USA’s største kirke med 45.000 deltagere i ugentlige gudstjenester og – ifølge magasinet EuroInvestor – et årligt budget på 72,6 millioner dollars.
Joel Osteen smiler bredt, men det er ikke kun et ”dollargrin”. Han har efter eget udsagt et medfødt glad sind. Og det er det, han gerne vil give videre til sine læsere.

En glædesindsprøjtning

Bliv bedre til at være dig er en glædesindsprøjtning af format, og man skal ikke tage fejl af brylcremen og den glitrende facade. Joel Osteen er en humørspreder, og synes man, at det bliver vel meget at kapere for den danske melankoli, kan bogens 390 sider fint deles op i en sides inspiration til hver dag i året. For det er velgørende med en dosering positiv energi. Der er jo nok i dagligdagen, der trækker den modsatte vej.
Og Osteen skøjter såmænd ikke let og elegant hen over det negative. Et kapitel om håndtering af kritik er særdeles relevant. Kritik kan være berettiget og nyttig, siger han. Hvordan opdager man ellers, hvis man er på fejl kurs? Men det er den ufortjente kritik, som er ødelæggende. Og den kommer typisk fra mennesker, som selv er usikre og dækker over deres usikkerhed ved at være kyniske, sarkastiske eller bidende overfor andre.
– Megen kritik bunder i misundelse, siger Osteen og giver en trepunkts-plan til at komme videre:
1. Tag aldrig kritik personligt.
2. Gå ikke i forsvarsposition.
3. Og lad være med at tage hævn.
Gør i stedet det, som disciplene fik besked på, råder Osteen: Ryst støvet af dine fødder! Og så kommer han med en rammende illustration fra Det Gamle Testamente: Når en fjendtlig hær ville indtage en by, fjernede de sten fra bymuren og smed dem ned i byens brønd. Så ville der ikke gå lang tid, før de tørstige indbyggere overgav sig.
På samme måde vil menneskers kritik prøve at tilstoppe kilden i vores liv, siger Osteen. Så sørg for at holde din brønd ren, er hans budskab.
Så du kan blive lige så begejstret for livet, som Joel Osteen er!
cPress