Hjemmelavet marcipan og sund daddelhonning

På det jødiske marked for lækkerier går man dog forgæves efter de klassiske marcipangrise- Israelerne elsker marcipan. Vi har flere typer, også hjemmelavet marcipan, fortæller June Jaffe i krydderi-forretningen Tavlin i Eshtaol.

June Jaffe arbejder i krydderbutikken Tavlin i Eshtaol. Hun tilbyder både hjemmelavet og fabrikslavet marcipan i flere varianter.

Det er næppe nogen i Israel, der tænker på julemarcipan eller marcipangrise.
For jøderne er svinekød ikke tilladt, og ingen ville overveje at forme marcipan som en gris. Men marcipan producerer man. Både med sukker og kunstigt sødemiddel.
Udfordringen spurgte, om der er rigeligt med mandler i marcipanen, eller om den bare er fuld af sukker.
June Jaffe ser op og fortæller, at der er masser af mandler. De står selv for at male mandlerne, og indehaveren laver marcipanen.
Mandler er forholdsvis dyre, og nogle små hjerteformede marcipan-bidder koster 19 shekler eller omkring 40 kroner.
– Den er god. Vi har også marcipan med pistacienødder og andre smagstilsætninger, forsikrer June Jaffe.

Tavlin Eshtaol har 400-500 forskellige
kryddersorter, te og honning på lager.
Bi- og daddelhonning

I forretningen Tavlin i Eshtaol er det mellem 400-500 sorter kryderier, te og godbidder for enhver smag.
– De, der vil gøre salaten til en smagsoplevelse, kommer her. Her finder man krydderier både til kød, fisk og andre retter.
Krydderierne står fremme i åbne kar. Men de, der ønsker dem mere ”kosher”, altså efter de jødiske spiseforskrifter, kan få dem fra lukkede pakninger.
Butikken byder også på honning, der er produceret både af bier og fra dadler. Honning af dadler minder lidt om sort sirup, men er ikke nær så sødt. Desuden er den nok langt sundere end sirup.
June Jaffe, der oprindeligt er fra Sydafrika, fortæller, at de holder kurser om krydderiernes fortræffeligheder, både for gane og helse. Tavlins indehaver, Erez Koriel, har ydereligere en butik med krydderier fra alverdens lande.
Det mest kendte kryddermarked i Israel er nok Mahane Yehuda i Jerusalem. Der kan man gå fra bod til bod og vælge krydderier af mange sorter til en rimelig pris. Desuden finder man næsten alle madvarer, man kan forestille sig fra frugt og grønsager til fjerkræ, mejeriprodukter og slagtervarer.