På besøg i Israels juletræsskov

Det dufter ikke af gran, men lidt af jul i de israelske skove.Det er ikke vanskeligt at skaffe sig et juletræ i Israel.

Skovfoged Yossi Mardahsaev (tv.) er klar til at fælde et israelsk juletræ – eller en julecypres – til Christine Sakakibara.

Den Jødiske Nationalfond råder over fire-fem hektar med dyrkede juletræer. Her kommer både kirker og kristne familier for at finde en passende julegran – eller rettere ”julecypres”.

Vokser ud igen

Den russiske immigrant, Yossi Mardahsaev, står klar med motorsaven, klar til at fælde det udvalgte træ. Han sørger for at kappe træet over et godt stykke oppe ad stammen. Så vokser der nemlig et nyt træ ud fra samme rod, som kan sælges efter nogle år.
– Det tager cirka otte år, før et træ kan fældes. Kommer der tilstrækkelig regn, tager det kun seks år, fortæller Yossi Mardahsaev.

Mange kristne får en julecypres

Skovfogeden ryster lidt på hovedet over postyret omkring juletræerne, men henter gerne motorsaven og deltager i forberedelsen her, hvor sæsonen sætter ind for alvor.
– Alle er velkomne til at hente et juletræ her, siger Yossi Mardahsaev, der er fra Rusland og har boet 12 år i Israel.
Mange kristne kirker kommer for at hente juletræer. Op til 10-15 juletræer.
Det sker også, at en kristen soldat kommer for at skaffe sig et juletræ.
– I omkring 30 år har jeg bestilt juletræet hos Keren Kayemet (KKL). De senere år er vi kommet til KKL’s skov her i Givat Yeshayahu for at finde et træ, fortæller Christine Sakakibara, der tilhører Baptistkirken i Jerusalem.
Hun siger, at folk donerer bidrag til træet. Hvis man køber to-tre julecypresser, bliver det måske 200 shekler på KKL.
Den Jødiske Nationalfond oplyser til tidsskriftet, Karmel Israel-Nyt, at et træ koster 70 shekler, men uden at de i fjor krævede noget for dem.

Gratis juletræer

Det er den Jødiske Nationalfond, der ejer de fleste skove i Israel. Ved juletid sørger de for at skoven bliver tyndet ud. Nogle cypresser deles ud lige indenfor Jaffaporten i Jerusalem.
Ved fremvisning af sit pas kan man få juletræet gratis med ønske om en god højtid fra KKL og Jerusalem kommune.
Tallene viser, at Jerusalem kommune fik 300 juletræer, 750 træer gik til kirkerne over hele landet, 200 træer blev givet til diplomater, 150 til medierne og 50 træer til FN. Hertil kommer cirka 50 privatpersoner og køber træ, oplyser KKL. En del af træerne distribueres også fra Nord-Israel.
Når julen kommer, vil der således være mange juletræer, som glitrer og funkler, ikke mindst i de mange kirker i Jerusalem, Betlehem og Nazaret.

Hoteller uden juletræer

Det hører med til historien, at juletræ ikke godtages af religiøse jøder.
For nogle år siden blev de religiøse bedt om at undgå hoteller med juletræer. Det var ret problematisk for hoteller i en by som Nazaret.