Julens salmer forklædt som jazz

De danske julesalmer er kendt og elsket af mange danskere. Orkestret Tyst har bearbejdet og omarrangeret julens salmer til nye, spændende jazz-arrangementer, og resultatet er netop udkommet på cd. – Jeg tror ofte, vi kommer til at synge julesalmerne uden egentlig at lægge specielt mærke til de smukke tekster og melodier, siger 23-årige Kim Boeskov, der til daglig studerer på Rytmisk Musikkonservatorium i København.
– I Tyst arbejder vi på at give salmerne et helt nyt og friskt udtryk. Det skal være, som om man hører julesalmerne for første gang, når man hører dem i vores udgaver.
Bandet Tyst består af fem unge fra København. Bandet har spillet sammen i fire år. Kim Boeskov er selv vokset op med salmesang i kirken og morgensang i skolen.
– Jeg føler, at det er en vigtig opgave at være med til at formidle og fortolke de gamle salmer og sange til min egen generation. Det kan være svært for den almindelige dansker anno 2008 at forholde sig til tekster, der er flere hundrede år gamle. Vi er med til at give salmerne et nyt og friskt udtryk, siger Kim Boeskov, der selv spiller klaver.
Og nyt og friskt er det – uden dog at være outreret. Katrine Muffs rene vokal giver sangene et højtidspræg – selv om især Peter Simonsens saxofon giver cd’en sit jazzede præg. Solidt i baggrunden står rytmesektionen med Anders Møller på kontrabas og Magnus Hylander Friis på trommer.
Tyst har spillet koncerter i Danmark og Tyskland i fem år og arbejder bl.a. sammen med bandet Outlandish.
/sl