Provst vil bygge ny ’spektakulær’ kirke

Kirker skal bygges dér, hvor mennesker bor, mener provsten på Østerbro, Erik Balslev-Clausen. Han drømmer om en opsigtsvækkende kirke i Nordhavnen.Folkekirken er andet end tomme kirker og kirkelukninger. Det afspejler bladet Kirken i København, der følger befolkningsudviklingen i København nøje.

Erik Balslev-Clausen

Københavnske kirkefolk ser gerne nye og spændende kirker tårne sig op i de nye store kvarterer, der i disse år opbygges i Ørestaden, samt Syd- og Nordhavnen.
– Alene her på Østerbro regner man med en udbygningsplan, der i første omgang vil betyde ca. 16.000 nye indbyggere, fortæller Østerbro-provst Erik Balslev-Clausen.
– I næste fase regner man endda med, at yderligere 25-30.000 mennesker flytter til Nordhavnen. Et slag på tasken siger, at det betyder et stort sogn på mellem 25.000 og 30.000 medlemmer af folkekirken, som byen naturligvis skal servicere.

Som Operaen i Sidney

Ligesom Marmorkirken blev bygget for at servicere Frederiksstaden, skal der bygges ”en virkelig spektakulær kirke” på Nordhavnen, mener provsten.
– Vi er ude i et område, hvor alle sejl vil blive sat til rent arkitektonisk. Det må og skal kirken kunne matche. Jeg tænker mig et lige så opsigtsvækkende byggeri som Operaen i Sidney.
– Vi skal være kirke for en helt ny generation af unge, der er vokset op i 80’erne og 90’erne. For en stor dels vedkommende er de virkelig kirkefremmede, og de skal tilbydes storladne og klare, entydige symboler. Selv gudstjenesterne må skifte karakter. De skal være flotte, fejende og pompøse, siger han til Kirken i København og slår sin pointe fast:
– Vi skal følge i hælene på folk derhen, hvor de flytter.

Den ny Nordhavnskirke må gerne blive mere pompøs end Operahuset i Sydney, mener Østerbroprovst Erik Balslev-Clausen

På Refshaleøen regner man med i 2045 at skulle huse godt 18.000 tilflyttere, på Nordøstamager 16.000, i Ørestaden 20.000 og i Sydhavnen 25.000.
– I alt lyder prognosen på knap 95.000 tilflyttere til byen i løbet af de kommende 40 år. Det betyder, at der skal bygges kirker, der i alt kan servicere 50-60.000 mennesker, slutter provsten.