Lær af 10 dumme fejl

Med humor og bid peger præsten Geoff Surratt på typiske svipsere blandt præster.I en humoristisk og ærlig bog peger en amerikansk præst på 10 typiske præste-fejl, der hindrer kirker i at vokse.

– Gud er ikke en prioritet i livet. Gud er selve livet, siger Geoff Surratt og gør op med misforståede fromhedsidealer.

Med dyrekøbte erfaringer fra såvel en lille landkirke i Texas som en mega-kirke med over 10.000 kirkegængere i South Carolina, oplister Geoff Surratt frejdigt 10 dumme fejl, præster begår. Fejl, der hindrer enhver form for vokseværk.

Lynlåsen står åben

Geoff forsikrer, at hensigten med bogen ikke er at udstille fejl og mangler hos præstekolleger. Den er tværtimod venlig ment.
– Jeg ønsker at være den ven, der fortæller, at lynlåsen står åben, eller at der sidder et stykke broccoli mellem tænderne. Den slags fejl, andre tøver med at gøre opmærksom på, fortæller han til avisen Christian Post.

Har selv begået alle fejl

På spørgsmålet om, hvad der kvalificerer ham til at pege på andres fejl, lyder svaret, at han selv har begået dem alle.
– Jeg er ikke en enestående guru, der formidler visdom fra bjerget. Blot en medrejsende kollega, fastslår han.
– Når jeg peger på andre, peger der tre fingre tilbage på mig selv.

Den hyppigste fejl

Den første og hyppigste fejl han fremhæver, er præster, der ”forsøger at gøre alting selv.”
– Præster har en tendens til at ville gøre alt selv frem for at involvere menighedens medlemmer, forklarer Geoff.
– De bærer for mange kasketter og bliver overbebyrdede og uproduktive af det.
Da Geoff begyndte som præst ved en lille kirke i Texas med mindre end 50 personer, var han på én gang ledende præst, søndagskolelærer, bogholder, bønnekoordinator, administrator, bygningsansvarlig og pedel.
– I dag undrer jeg mig. At forsøge at udføre alle funktioner selv er den første dumme ting, præster og ledere gør.

Den næsthyppigste fejl

Dummefejl nr. 2 befinder sig lige i nabolaget: ”Indforstået rolle for præstens familie.”
Ifølge Geoff pålægges præstekoner ofte funktioner, ingen andre vil påtage sig, ligesom de involveres i kirkeligt arbejde uden at blive spurgt.
Et afsnit med titlen: ”Sådan ødelægger du din familie”, oplister således fem måder, hvorpå en tjenesteivrig præst kan ødelægge sit familieliv.
Geoff beretter også åbent om, hvordan hans egen ”destruktive tjeneste” næsten tog livet af hans ægteskab.

Den dummeste fejl

– Tanken om at indrette sit liv efter formlen: Gud på førstepladsen, familien på anden og tjenesten på tredje er en flot teori, men sådan fungerer livet jo ikke. For det første er Gud ikke en prioritet i livet; Gud er selve livet. Jeg prioriterer jo heller ikke vejrtrækning, jeg indånder blot, og så lever jeg.
Præster, der oplever ægteskabelige problemer, anbefaler Geoff stærkt at opsøge kristen ægteskabsrådgivning.
– Det er lidt pudsigt. Hvis præster har problemer med bilen, finder de en mekaniker. Hvis de har problemer med helsen, går de til læge. Men, knirker deres ægteskab, undgår de helst at søge hjælp.
– Af alle dumme fejl, en præst kan gøre, er ikke at passe på sit ægteskab den dummeste, siger Geoff og påpeger, at bogens tips ikke kun er nyttige for præster.
Af øvrige fejl, der nævnes i bogen, kan nævnes: At klamre sig til en fejl-placering, at kopiere endnu en vellykket kirke og at mikse tjeneste og forretning.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Bogen ”Ten Stupid Things That Keep Churches From Growing” udkommer til maj på forlaget Zondervan.