Norsk familie måtte i beskyttelsesrum

Det norske par, Åse Liv og Henrik Smith, tilbragte nogle af jule og nytårsdagene sammen med deres børn og børnebørn i beskyttelsesrum.Parret er husmor og husfar i sømandskirken i Ahsdod, som ligger kun 40 km fra Gaza.
Raketterne var så kraftige, at jorden rystede under dem.
I Ashdod har det foreløbigt kostet en kvinde livet og såret flere andre. Havnebyen Ashdod er Israels femte største by med 200.000 indbyggere.
For søstrene, 39-årige Mirjam, 37-årige Noomi og dennes søn Daniel på 12 år, blev julebesøget hos forældrene i Israel en skummel affære.
– Det blev jo ikke just den højtid, vi havde forventet, konstaterede Åse Liv Smith.

Alarm den 28.

– Luftalarmen i Ashdod har lydt hele natten, fortalte Åse Smith i telefonen, da Udfordringen ringede søndag den 28. december.
– Og nu er alarmen netop gået igen.
Opholder I jer i sømandskirkens beskyttelsesrum?
– Nej, Henrik og vores medarbejder er på havnen for at tage imod en container med udstyr fra Norge til renovering af sømandskirken, fortalte Åse Smith. Civilforsvarets instrukser foreskriver ellers, at man skal gå i beskyttelsesrum indenfor 45 sekunder efter, at alarmen lyder. Det svarer til den tid, det tager en Katyusha-raket at nå fra Gaza til Ashdod.
Normalt kan man gå trygt ud af beskyttelsesrummet kort efter, at alarmen er afblæst.
Senere på formiddagen sad familien Smith således i solen på taget af kirken og fulgte med i den militære flytrafik langs kysten mod Gaza.
Da containeren med materialer fra Norge ankom, gik familien Smith i gang med at losse den. Det tog flere timer at få båret det hele ind i sømandskirken.
Der går altid lidt tid, før det kommer oplysninger om, hvad der er sket. Det viste sig, at luftalarmen ved 9.30-tiden blev udløst af tre raketter, som blev affyret 40 kilometer borte. En af raketterne ramte et hus i en moshav tæt på Ashdod. En moshav er et jødisk jordbrugssamfund, der består af flere små privatejede gårde.

Ikke overraskede

– Vi er ikke overraskede over, at der blev skudt raketter mod Ashdod. Vi antog, at det ville ske og forberedte folk i området på et sådant scenario. Hamas vil gennemføre flere terrorangreb, udtalte en militær kilde til Ynetnews, efter det første angreb mod havnebyen.

Raketten dræbte

Mandag aften lød endnu en melding fra sømandskirken i Ashdod om, at luftalarmen var blevet udløst.
Den norske familie var kun lige nået ned i beskyttelsesrummet, da de hørte et kraftigt smæld over byen ved 21.30-tiden.
Det viste sig, at en mor til fire, 39-årige Irit Sheetrit, var på vej hjem fra træning sammen med sin søster. Da hun hørte alarmen, løb hun ud af bilen og forsøgte at finde dækning i et busskur.
Men splinter fra raketten, der eksploderede, dræbte hende. Hun blev Ashdods første dødsoffer. Mange mennesker deltog i begravelsen den efterfølgende tirsdag, også folk som ikke kendte hende.
Terroristerne affyrede i alt 80 raketter fra Gaza denne mandag.

Kirken blev rost

Luftalarmen gik igen onsdag formiddag den 31. december 2008. Årets sidste dag.
En raket slog ned i et åbent område i Ashdod.
Efter angrebet tog Henrik Smith og andre familiemedlemmer til centrum. Her blev de mødt af to unge, bevæbnede soldater, der delte løbesedler ud med informationer på hebraisk om, hvordan man skal optræde under luftalarm.
– Folk, som kom i indkøbscentret, blev mødt af folk i gule veste, der forklarede, at de i tilfælde af luftalarm skulle løbe ind i lokalet, lægge sig på knæ med hænderne over hovedet og bennene over kors, sagde Åse Smith.
Henrik Smith var også inde i en fotoforretning, hvor ekspedienten spurgte, om de ikke var bange?
– Nej, svarede han.
Ekspedienten fortalte, at de vidste om nogle nordmænd, der boede i nabolaget.
– Det er os, svarede Smith.
– Ekspedienten tog os i hænderne og sagde, at de elsker os, fortæller Smith, der trods de lurende farer befandt sig godt i Ashdod.
– Vi er glade for at kunne stå sammen med det jødiske folk, også i vanskelige tider.
Hjemme i sømandskirken hørte de onsdag ved middagstid flyene, som for forbi, men så ingen af dem på grund af skydækket.
– I eftermiddag gik jeg og Daniel en tur til Starcenteret, som er et stort indkøbscenter. Det var mennesketomt. Det var også kun få folk i gaderne, fortalte Smith.
Han og Daniel gik mellem blokkene, sådan at de kunne søge tilflugt i en trappeopgang, hvis alarmen gik.

Børnene rejste hjem

For søstrene, 39-årige Mirjam, 37-årige Noomi og dennes søn Daniel på 12 år, blev julebesøget i Israel en skummel affære.

Nytårets første raket mod Ashdod slog ned kl. 12.40, torsdag den 1. januar 2009. Den ramte et otteetages hus.
Flere måtte behandles for chokskader, og bygningen stod i flammer.
Da raketten slog ned, var ægteparret Smith kørt til lufthavnen med døtrene og barnebarnet, som rejste tilbage til hjembyen Skien i Norge efter en anderledes jule- og nytårsferie i Ashdod.
En taxachauffør fortalte senere Henrik Smith, at de fleste var ude at handle, derfor var ingen kommet til skade, da boligblokken blev ramt. Huset var dog så medtaget, at det formentlig må rives ned.
– Et kvarter i seks om eftermiddagen gik luftalarmen i Ashdod igen. Vi gik ned i beskyttelsesrummet. Der hørte vi tre brag, fortalte Henrik Smith på telefonen, da faren var drevet over.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Nødudgang søndag 4. jan.

Ashdod blev igen ramt af en raket i weekenden. Smith gik i gang med at fjerne sten udenfor beskyttelsesrummets nødudgang.
– Vi håber, det snart er overstået, siger Henrik Smith.

Skaderne i Gaza er meget mere omfattende. Omkring 1000 menes dræbt under Gaza-krigen.