Baptisters forandring endte i kaos

Baptistkirken ønskede forandring. I stedet endte det i brok og hele ledelsen gik af. Nye samtaler kan lede kirken tilbage på sporet.Først blev generalsekretæren fyret, så gik hele ledelsen, så blev generalsekretæren ansat igen, og nu inviterer ledelsen til regionale møder om Baptistkirkens fremtid.

Finn Basnov (øverst) går af, men Jan Kornholt bliver – måske.

Hvad sker der egentlig i en af Danmarks største frikirker?
”Kaos i Baptistkirken i Danmark” lyder overskriften på redaktør Lone Møller-Hansens artikel i kirkesamfundets organ Baptist.dk:
– Vi har oplevet, at der er dyb mistillid til os, fortæller formand for Baptistkirkens missionsråd, Finn Basnov.
90 pct. af henvendelser til ledelsen har været kritik og brok, fortæller Lone Møller-Hansen.
Og Finn Basnov uddyber:
– Vi bliver beskyldt for, at vi har skjulte dagsordener, at vi ikke lytter til det, der siges, og at vi har bestemt alt på forhånd.
Men det er ikke det egentlige problem, mener han:
– Problemet i Baptistkirken er, at der bliver efterlyst ledelse, men man ønsker ikke at følge ledelsen, når den så vil gå foran.
Derfor går han – og missionsrådet – af til sommer.

Skuffet og lettet

I den forbindelse fik også Baptistkirkens generalsekretær Jan Kornholt en fyreseddel.
– Personligt er jeg både skuffet og lettet, skriver han i sin dagbog på hjemmesiden Kornholt.dk.
– Jeg er nok den, som har brugt mest tid på at høre på andres utilfredshed, og det bliver da en lettelse at slippe for det. Men jeg er ked af, at mit arbejde med at skabe sammenhæng, engagement og vækst i vores kirkesamfund ikke er lykkedes.
Den 7. januar kom så et brev ud til alle baptistmenigheder om, at Jan Kornholt alligevel ikke er fyret. Finn Basnov indrømmer overfor Baptist.dk, at missionsrådets brev om den kollektive afgang var for dramatisk:
– Vi har stor tillid til Jan og håber, at han vil være der til at hjælpe en ny ledelse efter sommerens missionsstævne.
– Jeg er meget glad for den tillid til mig, som ledelsen dermed udtrykker. Alligevel er det en problematisk situation jeg er i, svarer Jan Kornholt i dagbogen.
– Jeg mener nemlig, som ledelsen, at forudsætningerne for at fungere som ledelse i vores kirkesamfund ikke er til stede. Hvis jeg derfor skal være troværdig, så skal jeg nu selv vælge at fratræde. Det havde jeg ikke lige regnet med…

Græsrødder på bane

– Den 8. januar følte jeg mig tvunget til med øjeblikkelig virkning at sygemelde mig. Efter nogle meget turbulente dage, hvor jeg følte mig utrolig presset, var der ikke andet at gøre end at ”trække stikket ud” for i roen og stilheden at genfinde overskud og overblik.
– Jeg håber engang på en anden side af min sygemelding og efter en afklaring af både BaptistKirkens ledelsessituation og min arbejdssituation at kunne give nogle flere oplysninger om, hvordan jeg ser på min elskede kirkes fortid, nutid og fremtid.
Og netop fremtiden for Baptistkirken kan alle baptister nu være med til at præge.
Der bliver holdt fem regionale møder på græsrodsplan fra 30. marts til 2. april. Hver baptistmenighed opfordres til at deltage med fire personer. Her vil missionsrådet deltage – dog uden at styre samtalerne. Og så bliver den store frikirke måske alligevel guidet tilbage på sporet – fra destruktivt kaos til konstruktiv forandring.