Fuld fart frem for grønlandsk frikirke

Frikirken INO har etableret ny menighed i Qaanaaq og menigheden i Nuuk vokser støt. Nu vil frikirken ekspandere i syd.Det er koldt på toppen – men ikke på Grønland. For her er en hel lille vækkelse flammet op det seneste år.

Niels Nielsen fra Kullorsuaq og tovholder Jan Berthelsen sammen med Allan Mc Quiel fra Canada.

Det rapporterer John Østergaard fra den grønlandske frikirke ”Inuunerup Nutaap Oqaluffia”, som betyder Nyt Livs Kirke. INOs menighed i Nuuk er vokset med 23 medlemmer i 2008 og tæller nu 96 medlemmer. Og et team var sidste år i Qaanaaq, hvor de etablerede en ny menighed med 30 deltagere i oktober.
– Vi samlede over 100 til møder – og der bor kun 500 i byen! Der var vækkelse, helbredelser og udfrielser i en grad, jeg sjældent har set, fortæller John Østergaard.
I Uummannaq er der indsat menighedsledelse i frikirken, hvor den lille gruppe netop har købt et hus til kirkebygning.
– Og der kommer snart en ny fuldtidstjeneste ud fra INO menigheden i Maniitsoq, fortæller John Østergaard.
Han er leder af INO’s sekretariat i Nuuk og udsendt af Apostolsk Kirke i Danmark. INO tæller i alt 10 frikirker fordelt over store dele af Grønland.
– Landsfællesskabet er ved at tænke på at række ud til Sydgrønland, oplyser John Østergaard.
Han forventer vækkelsen vil tage fart, når kirkens nystartede lokalradio begynder at sende regelmæssigt. Lige nu når den befolkningen i Nuuk, dvs. en fjerdedel af den grønlandske befolkning. Efter hånden udvides kapaciteten til at dække hele landet. Det sker gennem internet og satellit.
Inuunerup nipaa – livets stemme – hedder den nye lokalradio, som folk i Nuuk nu kan høre ved at tune ind på 88.5 Mhz.
Ideen om en lokalradio blev undfanget på INO’s sommerkonference i Maniitsoq i 2003.
– Her havde vi besøg af canadieren Allan Mc Quiel fra en kristen radioorganisation ved navn Galcom. Han fremlagde sin vision om at sende kristen radio i Grønland. Vi var umiddelbart begejstrede for tanken, men havde ingen forudsætninger…
På INO konferencen i Sisimiut i 2007 udfordrede Galcom grønlænderne igen. Denne gang med tilbud om at hjælpe økonomisk og teknisk. Konferencen sagde ”ja tak”, og Jan Berthelsen blev ”tovholder” på projektet. Den 18. marts 2008 var sendetilladelsen i hus.

Færinger samlede ind

John Østergaard prædiker ved fremstød i Qaanaaq.

En færøsk kristen radiostation stødte til med økonomisk hjælp og ved et enkelt program samledes hele 80.000 kr. ind. Senere har Færøerne indsamlet 260.000,- kr. til radioarbejdet i Grønland.
Den 28. januar 2009 gik den kristne lokalradio så i luften for første gang. Radioen skal sende kristne programmer 24 timer i døgnet.
Lige nu holdes ugentlige ”radio-møder”, hvor Jan Berthelsen samler de radiointeresserede fra INO og Ebenezer – en brødremenighed med rødder på Færøerne. Der skal oprettes lignende radiogrupper i flere grønlandske byer. Folkekirken har fra officiel side takket nej til at deltage i radioarbejdet.
– Vi håber dog, at flere kristne vil involvere sig i dette projekt. Vi har ikke opgivet håbet om, at visse præster kunne tænke sig at deltage, siger John Østergaard.