En NY Moses

Moses Hansen er ikke så udfarende som før. Udfordringen fik en ærlig snak med den kontroversielle provokatør på hans nye retrætested i Holsted.Sig navnet Moses Hansen, og du kommer straks til at tænke på en væver mand, der slæber rundt på et kors.

– Jeg er ikke den samme mere, siger Moses Hansen. – Jeg er blevet en Maria, der sidder ved Jesu fødder.

I dag er han ikke så adræt. En stor nyresten og en dårlig hjerteklap satte en stopper for manden, der ikke blot har vandret 8-9.000 km med et kors på kryds og tværs af Danmark, men også har løbet maraton flere gange og gennemført disciplinen Iron Man. Alt sammen et udtryk for den Gud-i-voldske Moses Hansen. En stil, der har gjort ham til en mand, mange elsker at hade.
I dag sidder han på et nyindkøbt retræte- og bedested mellem Esbjerg og Kolding sammen med sin hustru Joy. Selv om korset med hjul står klar i garagen, er han ikke så udfarende længere.
– Før var jeg en Martha, nu er jeg en Maria, siger han kryptisk i den ærlige snak, vi får en solbeskinnet vintermorgen i Pottemagerens Hus lidt syd for Holsted.
Maria og Martha er to søstre, som fik besøg af Jesus.
– Martha skramlede med potter og pander for at behage Jesus. Maria sad bare og lyttede til ham. Og Jesus sagde om Maria, at hun havde valgt den gode del, funderer Moses.

Lammet af smerter

Pludselig en dag lå Moses på gulvet bag en talerstol på Diakonhøjskolen i Århus, lammet af smerter. Efter en morfinindsprøjtning kom han på benene igen og blev undersøgt. Her opdagede lægerne hans dårlige hjerteklap. Og så blev Moses opereret og beordret til ro. Det blev til to og et halvt år væk fra den kirkelige scene. Og stilheden begyndte langsomt at indfinde sig:
– Jeg fandt ud af, at jeg er elsket af Gud, uanset om jeg udretter noget for ham eller ej. I de år kunne jeg bare stå op hver morgen og sige: Hej, Gud, her er jeg, og jeg elsker dig. Det var alt. Og så begyndte energien langsomt at vende tilbage.
Helt til hægterne er Moses Hansen ikke kommet endnu. 61 års god kondi er smuldret bort. Men handlingslammet er han ikke. Derfor indkøbte han og hans organisation Vægterne gården ved Holsted st. by og indrettede den med tre lejligheder og 12 værelser. Her kan trætte kristne hvile ud og får ny inspiration, og her beder en lille gruppe for Danmark, for Israel og hele verden.
For er der en rød tråd i Moses Hansens liv, så er det bøn – uanset hans berygtede korstog på Nørrebro, hans kontroversielle deltagelse i det direkte tv-program Big Brother og lige så omdiskuterede prædikener på sexmesser over hele Danmark. Det er længslen efter Guds nærvær og længslen efter at bringe denne guddommelige atmosfære ind i ”løvens hule”, der har drevet ham til at gøre de skøreste ting.

Jungleloven hersker

Det startede med en dramatisk omvendelse i 1970:
– Et liv i selviskhed, stolthed, misbrug, kriminalitet – og en slags jungletilværelse, hvor den stærkeste vinder, og hvor man træder på alle andre for at komme så nemt frem i livet som muligt – faldt til jorden på et øjeblik, fortæller Moses.
– Fra dag 1 var der en længsel i mig efter Guds nærvær. Jeg bad om fri fra arbejde for at drage op i New Zealands bjerge, hvor jeg tog tre uger i bøn og faste. Jeg husker, da jeg den allerførste aften i skæret fra et par stearinlys læste Jeremias’ bog, kapitel 33, vers 3: ”Kald på mig, og jeg vil svare dig og kundgøre dig store og lønlige ting.”
– Det har været en nøgle for mig siden. Min længsel er Guds nærvær. Og det kommer ikke nødvendigvis af store kampagner og superprædikanter. Det kommer gennem personligt bønsfællesskab med Guds ord som fundament.
Men så blev du selv en superprædikant?
– Det ved jeg ikke. De bonede gulve og nålestribede jakkesæt er ikke mig. Giv mig et kors ved Christiansborg eller en landevej sammen med nogle af Guds fodfolk, så har jeg det bedst.

Anklaget for kvaksalveri

Joy og Moses Hansen flyttede til USA i 2-3 år, inden de vendte hjem til Danmark. Moses smuglede bibler til kristne bag jerntæppet for Dansk Europamission i fire år. Herefter var han i præsteteamet i Kristent Center, nu Åbenkirke, i Herning i 19 år, og udviklede den konfronterede – og kontroversielle – stil, han er så kendt for. Det startede med et direkte radioprogram Den Varme Linie:
– Vi fik voldsom mediebevågenhed, da læger anklagede os for at være kvaksalvere, fordi vi bad for syge over telefonen. Ekstra Bladet, BT og TV2 dækkede sagen, og pludselig var Den Varme Linie blevet virkelig varm. Mit liv blev fuldstændig forandret. Og da blev jeg kastet ud i et mere udfarende arbejde.
Midt i alt dette kom Arthur Blessit på besøg – kendt for at gå verden rundt med et kors. Moses gik med i flere dage, og da Moses kort efter rejste på bibelskole i USA, fik han på hjerte at bede specielt for Danmark. Han ville også ”tage korset op” og vandre Danmark rundt og bede.
Kirken derhjemme bakkede op om idéen og så vandrede Moses Hansen fra Skagen til Gedser og fra Christiansø til Blåvandshuk i over 10 år. Hundredvis af kristne fra folke- og frikirker fulgte ham:
– Formålet var at bede for alle sovebyerne.
Provokerende det ikke?
– Jo, men det var også formålet. Folk skulle stille spørgsmålet: Hvorfor? Og så kunne vi svare, at det var en bønnevandring, og at korset peger hen på evangeliet.

Mediestorm på Nørrebro

Korstogene kulminerede i en mediestorm på Nørrebro i sensommeren 2002:
– Jeg kom vitterlig for at vandre på Nørrebro og få stille og rolige samtaler med danskerne – enten de var pæredanske eller indvandrere. Men det udviklede sig til noget helt andet.
Var det korset eller mediernes skyld?
– Medierne spillede godt nok en hovedrolle der. DR kørte deres sendevogn op på vores privatadresse og klippede derefter så meget af interviewet fra, at det, jeg sagde, blev et angreb på islam og muslimerne.
Du havde aktionen: Muhammed er død, Jesus lever?
– Det var senere, da jeg syntes Muhammed og islam fyldte utroligt meget.
Er der noget, du ville have gjort anderledes?
– Nej, det synes jeg ikke.

Far og forbillede

– Men allerede dengang vidste jeg, at jeg ikke kunne klare korstogene i al evighed. Vi skulle have et refugium, et bedested. Jeg vidste, at mit liv ville forandre sig fra det meget udfarende til at være en far, en foregangsmand og et forbillede omkring bøn for vores nation.
– Lægerne ville give mig en ny hjerteklap, inden de tog fat i nyrestenen. Det var svært, for ingen skulle røre mit hjerte!
– Men min kone sagde meget logisk: Gud har haft rigelig chance for at kurere dit hjerte. For min og for børnenes skyld, så tag imod den udrakte hånd fra lægevidenskaben!
– Det var med bøjet hoved, jeg kørte tilbage til hospitalet. Jeg bad: Gud, skal jeg fortsætte, så er det fuldstændig op til dig. Det er en god chance for dig at vise, om min tid er forbi, eller du vil bevare mig.
Moses klarede skærene, men var nu ”banket tilbage”:
– Jeg var svag, fik medicin og begyndte at tage på i vægt. Samtidig blev bønnen yderligere skærpet og højnet. Jeg oplevede, at jeg er elsket – ikke fordi jeg gør de og de aktioner med korset. Jeg følte mig 100 pct. accepteret, også selv om jeg ikke kunne noget ud over at være menneske.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Krisetider samler

Hvad er forskellen på før og nu?
– Sygdom og alder for det første. Jeg er ikke den samme som før.
– Men for det andet kan man se i Bibelen, at krisetider er kom-sammen-tider. Hver gang Israels folk var i krise, kaldte Gud folket sammen. Også i Det Nye Testamente var menigheden samlet til bøn, når forfølgelserne rasede.
– Det er min vision, at folk må indse, at det er Gud velbehageligt at forlade Hillerød en uges tid, Døllefjællemusse en tre dage eller Nørre Snede i to uger, og komme til et sted og udskifte Martha med Maria.
Du har været en Martha?
– Meget!
Og nu er du Maria – og det er den nye Moses?
– Jamen, det er nok godt sagt. Når krisen kommer ind, er vi tvunget til at forlade Martha. Det er jo forbavsende, at når man først står med et hjerte, der ikke fungerer, så er kalenderen ikke vigtig længere. Man må bare strege ud og sige: Jeg kan ikke mere.