Moster, hvor kommer jeg fra?

De mest utrolige spørgsmål må man besvare som ivrig moster til talrige niecer og nevøer mellem 0, 5 og 10 år – og aldrig med tid nok til at google det.Vi sad uden for biografsalen og ventede på at blive lukket ind, omringet af popcorn og sodavand. Min 8-årige niece Jenny ville i forbifarten gerne vide: ”Moster, hvad er sammenhængen mellem tid, tal og størrelse?”.
Hm. Jeg svarede vrøvlet: ”Øh, ser du… det er vel essensen i vækst… babyers kroppe vokser med tiden, og tal er bare den målestok vi har valgt…”.
Stilhed. Jeg ventede på en skideballe over mit dårlige svar. Hun smed et par popcorn ind i munden og kiggede op på mig igen: ”Så det er derfor, man kan se på folks kroppe, hvor gamle de er?”. Uden at lytte sagde jeg bare ja, for hurtigt at skifte til et lettere emne som f.eks. Hannah Montana-musik. Men hun spurgte videre: ”Moster, hvad er fordelene og ulemperne ved den chaufførløse Metro?”.

Jeg nægtede pure at svare, tog alene hjem og efterlod dem i biffen til næste morgen – det overvejede jeg i hvert fald i et splitsekund, men jeg nøjedes med at ryste på hovedet.
Jeg drejede mig over til min anden 8-årige niece, Benja, som allerede havde det næste lette spørgsmål parat: ”Moster, kommer vi fra aberne eller ej? Hvorfor uddøde dinosaurerne? Hvorfor gik der så lang tid, før der kom mennesker? Hvorfor er dinosaurerne ikke nævnt i Bibelen, da Gud skabte verden?”.
Hm. Min første filosofiske samtale med denne 8-årige mini-voksne var begyndt. Jeg følte, jeg havde fundet en ny sjæleven, for hun stillede nogle af de samme spørgsmål, som jeg gør. Disse filosofiske spørgsmål som aldrig vil have entydige, endegyldige eller videnskabelige svar. Spørgsmål hvis eneste svar er: Tro. I bund og grund spurgte hun: ”Moster, hvor kommer jeg fra? Hvem er jeg?”.

Nogle spørgsmål findes der klare historiske og videnskabelige svar på, men ingen lærebøger kan fortælle mig, hvem jeg er. Dén bog må jeg selv skrive. Min farfar var læge, min morfar var skraldemand, og midt imellem findes jeg. Piet Hein siger det bedst:

”Nær din egen sultne sjæl
og hold den stærk og vågen,
for hvis du ikke er dig selv,
så er du ikke nogen.”