Kristne udvist af Hviderusland

Det hemmelige politi overvåger kristne menigheder og udviser bl.a. danskere…HVIDERUSLND: To danskere på besøg i Hviderusland blev tilbageholdt af politiet og udvist af landet, da de med udvisningsordrens ord udtrykte ”tanker af en religiøs karakter”, fortæller Forum 18 News Service.

– Vi sad og bad, læste og talte ud fra Bibelen, hilste på folk og bad med dem, fortæller den ene af de to danskere, Erling Laursen, til Forum 18.

”Vi sad og bad, læste og talte ud fra Bibelen, hilste på folk og bad med dem”, fortæller den ene af de to, Erling Laursen, til Forum 18. Han kommer fra Brande. Den anden var Rolf Bergen.
Politiet optog video af de to, mens de bad i Gomel’s karismatiske Living Faith-kirke, men de nægtede at sige, hvem der havde optaget filmen ”for at beskytte vores kollega.” Ingen af de to danskere ledede den gudstjeneste, som de overværede.
Kirkens præst Dmitry Podlobko fortæller til Forum 18, at en ung mand, som han aldrig havde set før, optog en gudstjeneste på sin mobiltelefon:
– Det er ikke nyt for os, at sikkerhedstjenesterne overvåger os. De besøger os og overvåger os hemmeligt, siger han. KGBs hemmelige politi følger tæt alle religiøse samfund.

31 religiøse udvist

Udvisningen af de to danskere – som forbydes adgang til Hviderusland i et år – bringer antallet af udenlandske borgere, som i de senere år er blevet udelukket fra Hviderusland pga. deres religiøse aktivitet, op på 31.
De seneste udviste var fire katolske præster og tre nonner. De blev forbudt adgang til Hviderusland i 2008.
Dansk Europamission har hjulpet forfulgte kristne i det tidligere Sovjet i en menneskealder. Herfra siger Samuel Eriksen, at der er stigende problemer for de kristne mindretal:
– Efter kommunismens sammenbrud fik de kristne deres religionsfrihed sikret gennem nye love. Men bagefter har myndighederne strammet op med mange forhindringer. Fx kan de ikke blive registreret, hvis de ikke har mange medlemmer, og uden registrering må de ikke have en kirke. Hvis de mødes privat, kommer politiet efter dem. Så de har det ikke nemt, og det er vigtigt, at vi beder for dem og gør opmærksom på krænkelsen af deres menneskerettigheder, opfordrer Samuel Eriksen.
Henri.