Farverigt farvel til virkeligheden

Lykken tilsmiler den gode, plejer vi at sige, og Poppy er en fabelagtig god person i Mike Leighs nye film Happy-Go-Lucky.Historien handler om folkeskolelæreren Poppy (Sally Hawkins), der altid ser det gode i alle situationer. Gennem filmen møder vi en række figurer, der alle på skift forbløffes, forarges og forvirres af Poppys tilsyneladende utømmelige kilde af optimisme. På trods af dette er Happy-Go-Lucky ikke en entydig komedie, og det mærkes tydeligt, at det ikke er Hollywood, der står bag.
Et replikskifte i filmen giver et godt indtryk af, hvem Poppy er som person: Zoe (veninde): ”Du kan ikke gøre alle glade.” Poppy: ”Men der er vel ikke noget galt i at prøve, er der?” Fordi Poppys natur er sådan, tvinges vi som seere til at opdage præcis, hvor glædeløs verden kan blive, når man ikke fastholder evnen og lysten til at gøre godt, men i stedet rives med af hverdagsvrede og -fortvivlelse. Poppy er ikke et sammensat og kompliceret menneske, for hendes vildt urealistiske glæde over verden og de mennesker, hun møder, grænser til det simple, men netop derfor er hun også så nem at holde af.
Instruktøren Mike Leigh er mest kendt for social-realistiske dramaer, hvor mennesker bliver udstillet som egoistiske individer uden sans for andet end deres eget. Med Happy-Go-Lucky vender han billedet på hovedet og viser os, hvordan verden kunne se ud. Poppy udfordrer os, fordi hun kan give så meget og få så lidt tilbage – og stadig bevare sin optimisme. Vi kunne gøre værre end at efterligne hende.
Anne-Katrine Buch