Præst, sanger og forfatter

Gunni Bjørsted stopper som præst i Frederiksværk og vil bruge mere tid på retræter og åndelig vejledning.

Gunni Bjørsted

Gunni Bjørsted stod allerede som 14-15 årig knægt alene med sin guitar på scenen i Legoland og sang åndelige viser.
Guitaren og de åndelige viser har fulgt ham siden. Nu bruger han dem i sin tjeneste som præst.
Det har han været i 14 år i Frikirken Salem, Missionsforbundets Kirke i Frederiksværk, men til sommer er det slut.
– Meget talte for at blive. På den anden side oplever jeg, at det vil være godt for kirkens vitalitet at få en ny røst, for der opstår uundgåeligt en vis sathed, når man har været et sted i mange år, forklarer Gunni Bjørsted og fortsætter:
– Men jeg har måske også selv brug for noget andet efter 14 år. Jeg oplever, at Gud har lagt nogle drømme og visioner ned i mig, som jeg gerne vil realisere. De går ikke på tværs af det at være præst i en kirke, men jeg har brug for at fordybe mig i dem.
Hvad handler de om?
– De går på åndelig vejledning, og hvad Gud kan gøre ved og i mennesker i stilheden på retræter. Åndelig vejledning er det mest håbsgivende og frugtbare, jeg nogensinde har været i berøring med som præst. Når jeg ser tilbage på årene i Frederiksværk, så er det netop arbejdet med åndelig vejledning, der har flyttet mest.
Gunni Bjørsted læste teologi på Ansgarskolens Teologiske Seminarium i Oslo i årene 1978-1982 og fik sin første ansættelse som præst i Missionsforbundets Kirke i Aabenraa, hvor han var præst i 13 år.
Hvad fik dig til at blive præst?
– Jeg oplevede som ung, at jeg ofte blev spurgt om at lave ting, som en præst laver. Man spurgte, om jeg ville sige noget ved et møde – og man spurgte minsandten igen. Og folk betroede sig ofte til mig. Jeg oplevede, at det var gaver, Gud havde givet, og jeg skønnede, det var Guds gode vilje, at jeg brugte de gaver i en præstetjeneste. Det skete samtidig med en oplevelse af indre skrøbelighed.
Du skriver også sange, og du har skrevet bøger…
– Ja, det er en del af mit liv som forkynder og sjælesorger. Når jeg skriver en sang, er det for at dele mine oplevelser af livets skrøbelighed og Guds vidunderlige kærlighed. Og så bruger jeg sangene i mange af mine gudstjenester.
Det er foreløbig blevet til én cd ”Med varme øjne”, der udkom i 2003, fortrinsvis med egne tekster. Noget tyder imidlertid på, at der kommer en ny cd i år. Teksterne er der, men der skal findes tid til at få dem indsunget.
I 1997 udkom Gunni Bjørsteds første bog ”Skabersmilet”, der kommunikerer kristendom med liv i, og i 2006 kom ”I virkelighedens lys”, hvor han dykker ned i Johannes Åbenbaring fra Det Nye Testamente, og lige nu pusler han med en ny bog med arbejdstitlen ”Lær din mund at sige …. hvad der er i dit hjerte”, der handler om åndelig vejledning.
Hvad har været de vigtigste opgaver som præst?
– At skabe forbindelse mellem de kristne påstande og menneskers virkelighed, så kristenliv ikke bliver at have de rigtige meninger, men at være i en personlig efterfølgelse af Jesus Kristus selv, og at man i menigheden hjælper hinanden til at følge Jesus og forstå ham.
Har du forandret dig i din tid som præst?
– Ja, meget. Jeg kalder nok mig selv for en forhenværende fundamentalist. Jeg er vokset op i en fundamentalistisk sammenhæng, hvor vi virkelig vidste, hvad der var rigtigt og forkert. Jeg tror nu mere end nogensinde, at der er en SANDHED, men den sandhed er personen Jesus Kristus og ikke vores forståelse af ham.
– Jeg er bestemt ikke træt af at være præst, men vil gerne noget med åndelig vejledning og retræter.
Bjarne Nederby Jessen