Skal pigerne rejse alene?

Impact rusker op i mændene, som er i undertal med 4:1 blandt volontører i U-lande.I frivilligt ulandsarbejde er 75% kvinder. Det viser en rundspørge blandt de udsendende kirkelige organisationer. Er mændene endt som kirkebænkevarmere eller hvad?En forklaring kan være, at mænd foretrækker backpacking frem for frivilligt arbejde i udlandet. En undersøgelse af turismeforskeren Anders Sørensen viser, at gruppen af backpackere mellem 18 og 35 år består af 60% mænd og 40% kvinder. Det tyder på, at mændene hænger fast i 90’ernes trend med backpackerturisme.

Lonely Planets trygge stier

Det er ufarligt på det menneskelige plan at rejse som backpacker. Backpackeren bliver kun udfordret af de problemer, der er ved at rejse i et andet land, men han kommer ikke helt tæt på lokalbefolkningen og kulturen. Rejseeventyret sker på Lonely Planets velbetrådte stier, og turens formål er fornøjelser og oplevelser. Der er ingen ambitioner om at tage et socialt ansvar, og backpackeren bliver derfor ikke for alvor konfronteret og udfordret af verdens uretfærdighed og nød.

Engang ville mænd ændre verden

Når man rejser ud som frivillig, står man derimod over for en kæmpe udfordring. Gennem sit arbejde oplever den frivillige et intenst kulturmøde. Man rystes i mødet med det anderledes og bliver tvunget til at reflektere over sit eget liv, sine værdier og sin kultur. Den frivillige gør også en indsats og tager sit ansvar for verden på sig. Traditionelt har det været mænd, som tog ansvar og kæmpede for at ændre verden. Mon de kristne mænd er faldet i søvn, er bange for udfordringen eller bare har givet op?

Fedest at være mand!

Christian Laugesen (studerende), som har været volontør i Etiopien og Honduras, forstår ikke, hvad der holder mændene tilbage:
– Faktisk er det fedest at være af sted som mand, fordi man får lov til flere ting. Det skyldes bl.a., at man kan bevæge sig mere frit end kvinder. I Afrika spurgte de også efter mine kompetencer. Så hvis man selv tog initiativ, kunne man lave masser af spændende ting.

Impact forøger testosteron-niveauet

Hos den kirkelige humanitære organisation Impact forsøger man at tiltrække flere mænd gennem Impact Summer Team. Til sommer sender Impact to team til Honduras, hvor deltagerne i 3 uger er med til at renovere, lave fodboldskole, trekking- og lejrture. Arne Kristensen, medarbejder i Impact, siger:
– Impact Summer Team er en oplagt mandetur, hvor B.S. og Bono tager hinanden i hånden for at kombinere eventyr og socialt ansvar. Lige nu har vi mange kvindelige ansøgere, og det er herligt! Måske er det et hint til fyrene? De spændende singlepiger tager på eventyr. De sidder ikke til teltmøder i Odder eller Mørkholt, siger han med et glimt i øjet.

Masser af muligheder

En hurtig research på de andre kirkelige organisationers hjemmesider viser, at det ikke kun er Impact, som har relevante tilbud til mænd. Man kan rejse ud som journalist, håndværker, landmand, ingeniør, læge, fodboldtræner etc. Det frivillige arbejde knytter sig ikke længere kun til typiske kvindefag, selvom ord som ”volontør” og ”frivillig” ofte forbindes med bleskift og omsorg.

Det er for mænd

Jeg har talt med to mænd, som har været på Team Fodboldskole med Impact, og de er begge begejstrede. Mattias Due (psykolog) fortæller:
– Impact Summer Team er et fedt koncept, fordi det både er for eventyreren og idealisten. Det er ikke selvopofrelse, for der er ingen modsætning mellem at lave noget sjovt og spændende og samtidig gøre noget godt. Sommerteamet har givet Mattias lyst til mere frivilligt arbejde i udlandet:
– Jeg har en drøm at starte en fodboldskole i Argentina, hvor jeg kombinerer fodbold og terapi. Sport er jo et fantastisk middel til at udvikle evner og fællesskab, og så modvirker det depression.
Jens Peter Vrist (efterskolelærer) har også fået mere lyst til frivilligt arbejde i udlandet efter sommerteam og konkluderer:
– Jeg tror, at drømmen om at gøre en forskel ligger i alle mennesker – både mænd og kvinder.

Der er kun tilbage at spørge: Hvad venter du på, mand?
Christina Søndergaard Møller


Artiklen fortsætter efter annoncen: