Nybrud for Egyptens kristne: Egyptiske id-kort bliver religionsneutrale

Religiøse mindretal i Egypten kan fremover undlade at oplyse deres religiøse tilhørsforhold på identitetskort. Spørgsmålet er dog stadig, om man kan konvertere fra islam til kristendom.Det egyptiske indenrigsministerium tillader nu for første gang befolkningen ikke at oplyse deres religiøse overbevisning på ID-kort.

Den kristne egypter Maher El-Gohary (th.) vil have sin tro anerkendt.

Hidtil har det været obligatorisk at rubricere sig som muslim, jøde eller kristen. Og for konvertitter har det været omtrent umuligt at ændre ”muslim” til ”kristen”.
– Det er den første juridiske anerkendelse af det faktum, at det egyptiske samfund ikke alene består af muslimer, kristne og jøder, siger Hossam Bahgat fra borgerretsgruppen Egyptian Initiative for Personal Rights (EIPR) til avisen Daily News Egypt.
Hossam Bahgat ser således ikke blot lempelsen som et nybrud for kristne konvertitter, men også for landets andre religiøse minoriteter.

Afgørelse i næste uge

Lempelsen kommer parallelt med, at den koptiske kirke for første gang har udstedt en attest til den kristne egypter, Maher El-Gohary, der ønsker sin tro anerkendt.
Som omtalt i Udfordringen i sidste uge, er det 34 år siden, Maher El-Gohary konverterede fra Islam til kristendom, alligevel har retsafgørelsen foreløbigt trukket ud i et par år, ligesom anklagemyndighederne har krævet ham dødsdømt.
Åbningen fra indenrigsministeriet har da heller ikke direkte indflydelse på den aktuelle retssag.
Den koptiske kirkes attest blev overbragt domstolen i begyndelsen af april, og Maher El-Gohary’s advokat, Nabil Gabriel forventer, der træffes en afgørelse i næste uge.

Lever i skjul

At det haster med en afgørelse, understreges af, at Maher El-Gohary sammen med sin datter lever i skjul under retssagen. Trods anstrengelser med at holde opholdsstedet hemmeligt har de begge modtaget trusler på livet.
– Jeg forlader ikke huset. Mit liv er virkelig i fare, og min datters liv er også virkelig i fare, siger han ifølge nyhedstjenesten Compass Direct.

Trusler mod kirke

– Da jeg boede i Egypten, var det helt utænkeligt, en muslim kunne få papir på, at han var blevet kristen siger generalsekretær i Dansk Europamission, Henrik Ertner Rasmussen.

Ifølge generalsekretær i Dansk Europamission, Henrik Ertner Rasmussen, der var bosat i Egypten i syv år frem til midten af 1990’erne, behandles der yderligere en retssag om officiel konversation fra islam til kristendom i landet.
For generalsekretæren er den seneste udvikling unik.
– Da jeg boede i Egypten, var det helt utænkeligt, at en muslim kunne få papir på, at han var blevet kristen, ligesom de egyptiske kirker ikke udstedte attester, når de døbte muslimer, siger han.
Attesten til Maher El-Gohary er udstedt af en kirke i Shubra El-Kheima området, hvor den lokale biskop har udtalt, at kirken ikke kan lade en person i stikken, der ansøger om at blive accepteret i dens fællesskab.
Henrik Ertner Rasmussen, der selv et par gange har undervist i en kirke i området og har mødt biskoppen, fortæller, at både biskoppen og kirken siden har modtaget alvorlige trusler fra islamister.
Hvorvidt kirkens historiske støtte til Maher El-Gohary vil være udslagsgivende for retssagens udfald er fortsat uvist. Ligesom det er for tidligt at vurdere, om de lempeligere identitetskrav indvarsler en større grad af religionsfrihed i Egypten.


Artiklen fortsætter efter annoncen: