Et under af en film

Pasolinis Matthæusevangeliet, der nu endelig foreligger på dvd med danske undertekster, er en epokegørende evangeliefilmatisering.Den italienske filminstruktør Pier Paolo Pasolinis særprægede Matthæusevangeliet fra 1964 havde biografpremiere i Danmark i 1967, men kommer først nu i en dansk dvd-udgivelse.Filmen har en årrække være dvd-tilgængelig i en engelsk og amerikansk udgave, ”The Gospel according to St. Matthew”, og er det stadig. Men med dansk tekstning er der ikke længere barrierer eller undskyldninger for ikke at stifte bekendtskab med denne epokegørende evangeliefilmatisering.
Filmen er formet i en protest mod datidens farvestrålende og stjernespækkede Hollywood-bibelfilm, nemlig i sort/hvide billeder og med lutter amatører i rollerne. Filmen holder sig i vidt omfang til den bibelske grundtekst, men i musikvalget har instruktøren til gengæld valgt kreative løsninger – musik fra forskellige tider og forskellige verdensdele – og filmens slutning, den opstandne Kristus, er virkelig en fejring med uformindsket, aktuel appel.
Det er ellers en film, hvis mange kvaliteter er skabt på trods af alle forventninger. Instruktøren Pasolini (født 1922 og myrdet under mystiske omstændigheder 1975) var en fremtrædende filmmand, digter og filosof i Italien, stærkt præget af såvel marxisme som freudianisme, og særdeles kontroversiel pga. sin ekstreme seksuelle praksis (bl.a. homoseksualitet).
På den baggrund kan man godt forstå, at der i kirkelige kredse var voldsom skepsis over for Matthæus-filmprojektet, inklusive skarpe protester, men selv Vatikanet måtte gå i sig selv ved synet af den færdige film.
Den dag i dag kan det forekomme ubegribeligt for almindelig menneskeforstand, hvordan en person med en moral og et livssyn som Pasolini kunne skabe en film, der viderebringer det glade budskab fra Matthæus så rent og purt, som tilfældet er. Jeg fristes til at kalde det et under.
Der er sikkert nogle unge, som ikke kan klare en film i sort/hvid, men for alle os andre skulle den manglende farvelade ikke være et problem, tværtimod, og placeringen af personer, dyr og ting i noget, der tydeligt er italiensk-spansk landskaber, får os til at se på den velkendte handling med friske øjne. Der kan siges både for og imod amatørerne, og nogle vil måske synes, at den spanske student i Jesus-rollen er lovlig stiv og tam i sit spil.
Anmeldt af Bo Torp Pedersen

Matthæusevangeliet
137 min.
Another World
Entertainment
Kirkebutik.dk-pris: 95 kr.