Miraklet der udeblev

Miraklet ved Skt. Anna vil så gerne være en dyb og provokerende film om det ’glemte’ sorte regiment under 2. verdenskrig, men skyder desværre ofte forbi målet.I 1944 massakrerede tyske soldater 560 mænd, kvinder og børn i den lille landsby Skt. Anna i Italien.
Året er 1983. En tidligere soldat i den amerikanske hærs sorte regiment, Hector Negron, har lige skudt en mand tilsyneladende uden årsag. I hans lejlighed finder politiet et værdifuldt religiøst artefakt (hovedet til en statue), der har været forsvundet siden 2. verdenskrig. Negron indvilliger i at fortælle sin historie til journalisten Tim Boyle, og filmens egentlige historie begynder således der.
Men Lees agenda – racediskriminationen – overdøver filmens historie i en sådan grad, at man som tilskuer føler sig indlagt til en politisk tirade snarere end en god film. Og det er ærgerligt, for havde filmen koncentreret sig om det, der virker (især historien om Negrons rejse som menneske), ville det have været mere end blot endnu en krigsfilm.
Hvad der forhindrer filmen i at brænde sammen, er beskrivelsen af den offervilje og det mod, soldaterne udviser, da de står ansigt til ansigt med krigens rædsler, og at filmen trods barske krigsscener formår at vise, at kærligheden til næsten overskygger selv det ondeste blandt mennesker. Selvom det på typisk Hollywood facon kan tage overhånd, er der nogle meget smukke symbolske billeder som fx soldaten, der ofrer sit liv for en lille dreng med kirketårnets kors i baggrunden, og det er de scener, der bærer filmen.
Anne-Katrine Buch

Miraklet ved Skt. Anna
153 min. • Mis Label