Flugten til friheden

The Escapist er en kløgtig thriller med nogle stærke skuespilspræstationer, der vender op og ned på tilskuerens forventninger til både film og genre.Livstidsfangen Perry (Brian Cox) har accepteret, at han aldrig kommer til at være en fri mand igen. Men da han modtager en besked om, at hans datter er ved at dø af en overdosis, beslutter han sig for at flygte. Sammen med en blandet flok af fanger iværksætter han en nøje udtænkt plan, der skal føre ham ud i friheden og til sin datter igen.
Det er ikke uden grund, at The Escapist er blevet sammenlignet med andre film i den samme genre. Men det, der adskiller The Escapist fra dem, er, at den er skruet sammen i klip, hvor der veksles mellem fortid og nutid.
Den måde, den er klippet sammen på, og en grænsebrydende lydside, forstærker følelsen af klaustrofobi, af at være lukket inde sammen med karaktererne, og fører samtidig filmens plot videre til en overraskende slutning. Instruktør og manuskriptforfatter Rupert Wyatt leger med tilskuerens forventninger til genren, og gør det på en sådan måde, at man hele tiden sidder på det yderste af sofasædet.
Det egentlige tema i filmen er frihed, forløsning og frelse – både fra et helvedeslignende fængsel og fra os selv – og hvad der gør os fortjent til disse ting. Den er rå og brutal i sin skildring af fængselslivet og den måde, det liv ændrer mennesker på, men det er samtidig også en fascinerende og snedigt udtænkt film, der faktisk – på trods af sit emne – ender så lykkeligt, det nu kan for hovedpersonen.
Anne-Katrine Buch

The Escapist • 97 min.
Sandrew Metronome