Musik der taler til alle

Melodisk, melankolsk, mild! Nej, det er ikke mormors fløderand, men en nyligt udgivet cd fra Kirkelig Kultur-verksted i Norge.Bremnes’ stemme klinger på én gang lys og luftig, som de fjelde, der pryder cd’ens booklet, og samtidig trænger den igennem med en melankolsk dybde, som hører natten og skyggerne til. Musikken er melodisk og spændende og lader sig ikke umiddelbart klassificere i genrer, jeg kender til. Men det er sådan noget, man skulle ha’ i ørerne, når man går en god tur i naturen, eller sætter sig tilbage i lænestolen, lukker øjnene og svømmer ud i det stemningsfulde univers, som fremkaldes for det indre øje. Det er musikkens sprog, som taler til alle, også de mindre kyndige ud i det norske sprog.
Teksterne rummer refleksioner over modsætninger i livet, og titlen på en af sangene, ”Passelig dose”, synes at være en grundtone i lyrikken. Den gyldne middelvej er åbenbart en nordisk fællesnævner, for som det hedder:
”æ har prøvd å gå aleina – æ har prøvd å gå i flokk -”æ har prøvd å komme unna – æ har prøvd å komme nært – Ka med en passelig dose en gang”.

Kari Bremnes

Nogle sange er nærmest episke i skildringen af oplevelser mellem mennesker, mens andre bliver mere eksistentielle og interessante, som fx i sangen ”Levere nåkka”, som handler om de mange måder, man kan leve som menneske, og hvor omkvædet nok så rammende lyder:
”Men du må levere nåkka, alle må vi det
Du kan stemple hos Vårherre eller mye lenger ned
De det samme ka du hete og det samme kem du e
Men du må levere nåkke, alle må vi det”
Josua Christensen

Kari Bremnes: Ly • 44 min.
Kirkelig Kulturverksted