Tre præster på hitlisterne

Tre katolske præster fra Nordirland har overrasket musikbranchen ved at indspille og få stor succes med en cd med klassiske åndelige hymner; cd’en har solgt i nærheden af to millioner eksemplarer og har ligget på toppen af hitlisterne i bl.a. Irland, England, Norge og Sverige.

The Priests (foto fra bookletten)

Når man lytter til deres cd, som ganske enkelt hedder ”The Priests”, kan man godt komme til at tænke på den kvartet af pop- og operasangere, der kalder sig Il Divo, og som har fået kolossal succes på at synge pop, som om det var opera, og opera, som om det var pop. Il Divos succes har vist, at der er et stort marked for den mere ”populære” og klassiske skønsang, som også de 14 numre på The Priests cd kan betegnes som. Men der er selvfølgelig også en markant forskel på Il Divo og The Priests: De sidste synger udelukkende værker, der har deres baggrund i kirken, og i den måde, de synger på, og numrene er arrangeret på, er de klart mindre poppede end Il Divo.
På cd’en ”The Priests” er klassiske komponister som Schubert, Haydn og Vivaldi repræsenteret; Lloyd Webbers Pie Jesu og Adams O Holy Night (hører strengt taget julen til) er med, og det er også Monks Abide With Me (Vær du mig nær) og den hymne, der er baseret på Sibelius’ Finlandia, Be Still My Soul (på dansk kendt som O tænk, hvor stort). I betragtning af, at de tre præster ikke er uddannede sangere, slipper de ganske godt fra skønsangen, godt bakket op af orkester og damekor.
I et forsøg på at forklare deres uventet store succes siger The Priests, at deres sang er med til at skabe ro i sindet og håb – i kraft af det, de synger om. Og det er da behageligt beroligende at lytte til den velproducerede cd, som også burde have gode chancer for at kunne sælge pænt i Danmark. Det har den fortjent – ikke kun fordi en god del af overskuddet går til velgørende formål, men især fordi den faktisk er værd at høre.
Niels Jørgen Vase

The Priests • 47 min.
Kirkebutik.dk-pris:
135 kr.