Hun blev ramt af fibromyalgi, men…
Janne Pia synger – alligevel

I 5. klasse fik Janne Pia Stendahl foræret et lille Ny Testamente af nogle frivillige ”gideonitter”, som besøgte hendes skole i Vejle.– Jeg læste faktisk i det hver aften, men det blev alligevel ikke til mere dengang. Jeg syntes ikke, det kunne passe, at man bare skulle tro på Jesus. Det måtte være sværere, det man skulle gøre, tænkte jeg.
– Derfor begyndte jeg i stedet at rode mig ud en masse okkultisme. Jeg prøvede alt muligt. Tarotkort. Ud af kroppen. Det var en stor rodekasse.
Det endte med, at jeg fik det rigtig dårligt. Jeg blev meget bange. Jeg fik spiseforstyrrelser. Til sidst vejede jeg som 22-årig kun 43 kg, fortæller Janne.

Helbredt hos smeden

Engang, hvor jeg havde været i Kolding og været med til at lege ”ånden i glasset”, fik jeg det så dårligt, at jeg vaklede henad gaden i Fredericia, hvor jeg da boede. Jeg var lige ved at besvime og måtte læne mig op ad muren ved den lokale bank.
Så kom en af mine venner forbi, som jeg havde spillet sammen med. Jeg var bl.a. med i funk-soul bandet Bangang, som blev kåret af Kanal 94 til årets rytmehåb i 1988.
Min musikerven kunne se, at der var noget galt, og selv om han ikke selv var kristen, henmviste han mig til ”Smeden i Bjergade 5”.
– Han er kristen, og han kan hjælpe dig, sagde min ven.

Gud havde forberedt…

Det var konen, der lukkede mig indenfor. Bagefter kom smeden også. Det viste sig, at han ugen før havde fået et ord fra Gud i sit køkken. Det var Salme 107 vers 17-22.
De blev dårer ved deres overtrædelser og blev plaget på grund af deres synder; de væmmedes ved al slags mad, de kom nær til dødens porte.
– Det var en beskrivelse af mit liv, min situation præcist.
Men ordet fortsatte:
Da råbte de til Herren i deres nød, og han frelste dem fra deres trængsler.
Han sendte sit ord og helbredte dem og reddede deres liv fra graven.

– Da det blev læst højt for mig, mærkede jeg noget ske i min krop! Det, der blev læst skete! Han sendte sit ord og lægede mig!
I Johannesevangeliet 1 står der: I begyndelsen var Ordet, og Ordet var hos Gud, og Ordet var Gud…. og det blev kød og tog bolig i blandt os… Det var Jesus, der helbredte mig! Han er Ordet! Fantastisk!
Det var den 30. november 1988 mellem kl. 8 og 12. Jeg husker datoen præcis, for dér i smedens stue blev jeg sat fri – jeg var helbredt for spiseforstyrrelse. Nu begyndte jeg at tage på i vægt.
– Jeg blev troende, personlig kristen på den måde. Og allerede dengang blev drømmen om at lave en cd, der ophøjede Gud, lagt i mit hjerte, for smedens ord sluttede:
De skal takke Herren for hans trofasthed og for hans undere mod mennesker. De skal bringe takofre og fortælle om hans gerninger med jubel.

Ramt af sygdom

Men der skulle gå 20 år…
– Jeg blev lykkeligt gift, fik 2 dejlige børn, fik min uddannelse fra Nordjysk Musikkonservatorium og drømte fortsat om indspilning, fortæller Janne Pia Stendahl.
– Men kort før julen 2004 gik jeg ned med stress. Det skete i et nu, mens jeg stod på køkkengulvet. Det føltes, som om al kraft forsvandt ud af kroppen. Nedturen var så voldsom, at mit centralnervesystem tog skade og jeg fik diagnosen: fibromyalgi udløst af stress.
Medmindre jeg får lov at opleve endnu et mirakel i mit liv, så betyder det, at jeg må leve med kroniske smerter og udmatning resten af mit liv, erkender Janne. Hun føler, det er en ekstra byrde, at sygdommen ikke er helt anerkendt i Danmark. De syge bliver ofte mødt med mistro, som om det ”bare er noget psykisk”. Men WHO har anerkendt sygdommen efter deres ICD-10 diagnose-kriterier som ”M 79.7 Fibromyalgia”.
– Det er en dysfunktiuon i centralnervesystemet, som bl.a. medfører, at blodtilstrømningen er anderledes. Jeg har oplevet at få ufrivillige spjæt og spasmer. Jeg har følt det, som om et net blev trukket ned over hjernen, og under en biltur fik jeg en smerte, som om mine tæer blev klippet af, og jeg endte i rabatten.

Stækket, men ikke uden muligheder

– Da jeg nu var blevet aldeles ”stækket”, måtte jeg spørge mig selv: ”Skal jeg stå for Guds trone og sige: Nej, jeg gjorde ikke noget ved den drøm. Jeg havde jo ingen sange, jeg havde ingen penge, der var ingen, der kom for at hjælpe mig, jeg var syg … så derfor Gud, kan du nok forstå, at det ikke kunne blive til noget”.
Puha, nej ellers tak.
Mens jeg tænkte: Jeg har ingen sange, fik jeg den indskydelse: Jamen hvad med salmebogen, den er da fyldt med sange. Ingen penge? Lav dig en hjemmeside, hvor folk kan forudkøbe en cd, blive sponsorer, og skaf derved penge til projektet.

Bent Fabricius-Bjerre

Janne gik nu i gang med at få produceret en cd, hvor hun indsang kendte salmer – plus én af sine egne salmer: ”Jeg sejler på et oprørt hav”.
– Bent Fabricius-Bjerre har opfordret mig til at indspille hans melodi til ”Tænk, at livet koster livet” og han har været så sød at skrive en lille kommentar på coveret, hvilket jeg sætter stor pris på:
Den kendte komponist til bl.a. Matador-temaet, skriver om Jannes cd: ”Meget stemningsfuldt fortolket og med gode musikere”.
Musikerne er: Joachim Hejslet på klaver m.m., Samuel Hejslet på saxofon, Peter Lund Paulsen på trommer og Frank Anker på bas. Cd’en er i handlen nu i juni 2009.

En stor sejr

– At stå med denne cd i hånden, er for mig KÆMPE stort. Gud har lagt tanker ned i mennesker om at sponsorere, donere, opmuntre, komme med gode ideer – det har været en fantastisk rejse. Hvor har Gud bare vist sig stor – endnu engang.
For mig personligt er det en sejr. Jeg har gennemført min drøm på trods af alle mine omstændigheder. Jeg har oplevet nye sider af Gud og har flyttet egne grænser gennem processen.

Janne Pia Stendahls cd kan bestilles på hjemmesiden jannepiastendahl.dk – eller fra Hosianna.dk – med den sædvanlige 5 pct. rabat for Udfordringens læsere.


Artiklen fortsætter efter annoncen: