Gribende brevroman

En mor skriver til sin vuggedøde baby om sin sorg, sin tro og sit kriseramte ægteskab.Dette er historien om en moder og om den nat, hun aldrig glemmer: hvor barnets besværede vejrtrækning forstummer i vuggen og afløses af hendes eget skrig. Barnets gråd var høj og krævende, hendes egen er stille og dyb.Nu, et år efter tragedien, sætter hun sig ned og skriver de breve til Mandy, barnet der ikke længere er, og som udgør romanens ydre ramme.

Udforskende frontrapport

Hvis Gud dog bare ville fortælle hende: hvorfor! Og hvor er Gud i det hele taget? Kan hun igen blive troende efter dette? Brevene er en udforskning af hendes sorg, depression, tro, tvivl og håb, af vrede, men også af venskab og fornyelse. Samtidig er det en front-rapport fra et ægteskab i krise, tidligere godt, men nu hærget af skam, skyld og spændinger.
Det er så svært at tale om. I et af brevene betror hun Mandy, at hun bliver nødt til at fortælle den nytilflyttede nabokone om hende: ”Det er jeg simpelthen nødt til. Hvorfor er det så svært at få det gjort? Det er endnu et af mine hvorfor, Mandy. Jeg spørger hvorfor om mange ting” (s. 27). Her henviser hun diskret til vuggedøds-problematikken som et tabu, der ikke kan tales om.
Vejen er lang og byrdefuld; hele tiden aner hun, at helbredelsen findes et eller andet sted på en eller anden måde. Hun erfarer gennem sit venskab i kirken med en anden ung kvinde, der også har mistet sit barn, at hun selv har fået tildelt nådegaver for sjælesorg – i meget høj grad i kraft af sin personlige sorg-bearbejdelse. Også hendes ægteskab og trosliv styrkes.

Dybtfølt skæbnefortælling

Man kan ikke andet end blive berørt af denne smukke og dybtfølte skæbnefortælling; når det er sagt, må det tilføjes, at bogen nok især henvender sig til kvindelige læsere, og at sproget kun glimtvist kommer op over ugebladsplanet.
Bogens vedkommende problematik gør dog, at man har let til tilgivelse. Mange vil helt sikkert kunne erindre sig deres egne tabsoplevelser … og måske endda efter-reflektere over dem.

Carol Albrecht:
Kære lille Mandy
– Breve fra en sørgende mor
182 sider. 200 kr.
LogosMedia