Tjener og teolog

Med udgangen af juni havde Bent Hylleberg sine sidste arbejdsdage som studieleder på Skandinavisk Akademi for Lederskab og Teologi (SALT) i København. Han gik på efterløn efter hele 40 år i Bapistkirkens og det økumeniske arbejdes tjeneste.

Bent Hylleberg

– Bent Hylleberg er teologen og tjeneren, fastslår lærer Ib Sørensen om sin kollega på SALT.
Bent Hylleberg er kaldt ”baptisternes teolog”, men det er en underdrivelse, mener en anden lærerkollega, Bent Bjerring-Nielsen:
– Bent har en endog meget stor begejstring for teologi. Han står samtidig som en af de mest reflekterede frikirkelige teologer i Danmark.
Bent Hylleberg afsluttede sin teologiske grunduddannelse på Baptistkirkens Teologiske Seminarium i 1969 og blev derefter præst i Immanuelskirken i Århus frem til 1985. Undervejs afsluttede han sin teologiske kandidatuddannelse i Århus i 1977 og smuttede da også til Boston i USA for videre studier.
Det var således en særdeles kompetent fagperson, SALT indsatte som studieleder ved starten i 2002. SALT er et samarbejde mellem Baptistkirkens Teologiske Seminarium, Dansk Oase, Missionsforbundet, Apostolsk Kirke, Pinsekirken København, samt Hyllie Park Folkhögskola og Örebro Missionsskola i Sverige.
– Samarbejdet med norske og svenske partnere om en skandinavisk BA-uddannelse i ledelse og teologi placeret i København blev en stor berigelse, som ophører denne sommer, fortæller Bent Hylleberg i bladet Baptist.dk. BA står for Bachelor.
Han føler sig fortsat engageret i projektet:
– Som afløser håber vi på at skabe en fælleskirkelig BA-uddannelse i midten af dansk kirkeliv om ét år.
– Jeg glæder mig over, at alle (vågne!) teologer i dag taler om ”uddannelse til mission”. Så længe det perspektiv fastholdes i et bredt kirkeligt samarbejde, holdes drømmen i live, siger Hylleberg.
Og netop det økumeniske har været Bent Hyllebergs hjertebarn i alle årene.
– Mit økumeniske engagement er kommet via modermælken. Jeg er opvokset som baptist på landet, hvor jeg gik i en evangelisk-luthersk søndagsskole – uden problemer!
Hans egentlige fagteologiske engagement som økumeniker begyndte i studieårene i Århus, hvor han bl.a. fungerede som studenterpræst og sammen med lutherske og katolske fæller tilføjede en nødvendig praksis-dimension i miljøet omkring Det økumeniske Center i Århus.
I 1970’erne blev han Baptistkirkens repræsentant i Det økumeniske Fællesråd (DØF), i hvis studiekomité han arbejdede igennem 20 år, og i 1980’erne blev han repræsentant i Kirkernes Verdensråd.

Holdt SALT sammen

Når man ved, hvor man selv står, kan man nemt række ud til andre. Det er Bent Hyllebergs eftermæle hos kolleger på SALT:
– Bent er ikke blot kendetegnet ved stor faglig teologisk kompetence og bred kirkeorientering, men også ved et stort hjerte for både kirkens liv og mission og for de enkelte mennesker omkring ham, fortæller SALT-kollega Morten Munch.
Ib Sørensen er enig:
– Bent Hylleberg har holdt SALT sammen. Uden ham ville vi sikkert have mistet meget troværdighed og tillid, på grund af for flyvske ideer og manglende understøttende struktur. Han er teologen og tjeneren, der på en gang står fast på egne positioner og formår at betjene andre ud fra deres behov, uddyber Ib Sørensen og fortsætter med en mere personlig karakteristik:
– Han er en flittig, dygtig og loyal administrator og samtidig en skarp debattør. Følsom, men ikke sentimental. Bent Hylleberg er et genuint autentisk fromt menneske.
Men ikke passiv fromhed:
– Bent lever også aktivt med i det lokale samfund og står for en praktisk og handlende kristendom, der vil gøre en forskel, siger Morten Munch.
Svend Løbner