Asylsag deler Danmark

15.000 demonstrerede mod politiets rydning af Brorsons Kirke. Kristendemokraterne kritiserer regeringens manglende medmenneskelighed.
Biskopper er delte i sagen…Op mod 15.000 danskere protesterede i torsdags mod politiaktion, der tømte Brorsons Kirke i København for afviste irakiske asylansøgere. Nogle protesterede mod irakernes hjemsendelse, andre mod politiets brutalitet mod demonstranterne.

SIT-DOWN-STREJKE: Hundredevis af demonstranter blokerede indgangen til Brorsons Kirke forrige onsdag nat, da politiet stormede kirken. Her er en eftertænksom demonstrant ved den storstilede demonstration dagen efter: Er kirker ikke længere et fristed? Foto: Samuel André, cPress.

Omkring 40 irakere har opholdt sig i kirken i tre måneder. Politiet fjernede 19 mænd og lod kvinder og børn gå.
– Det er mennesker, som søger asyl, de søger hjælp og kærlighed. Det burde vi som medmennesker give dem. Nattens ballade gjorde ingen godt, fortæller en rystet ung demonstrant, Freja Heitmann, til Udfordringen.
De fleste danskere bakker dog op om politiaktionen, 60 pct., viser en Megafonmåling, 23 pct. er imod og resten er splittede i spørgsmålet.
Også biskopperne er delte: Man gav irakerne falske forhåbninger om, at kirkeasylet kunne omstøde beslutningen om hjemsendelse, mener Kresten Drejergaard fra Fyns Stift.
– Kirkerummet skal ikke bruges som et ”helle” i forhold til den lovgivning, som i øvrigt findes i retssamfundet, siger Helsingørs biskop Lise-Lotte Rebel til Kristeligt Dagblad.

– Regeringen mangler menneskelighed i asylsagen, mener Kristendemokraternes formand Bjarne Hartung Kirkegaard.
Biskop har medlidenhed

Københavns biskop Erik Norman Svendsen er delt i spørgsmålet. Han havde håbet på humanitær opholdstilladelse til de irakiske børnefamilier, men vil ikke kritisere politiet.
– Jeg er helt på linje med Norman Svendsen, når han er bedrøvet over, at de irakiske asylansøgeres lange lidelseshistorie fortsætter, siger formand for Kristendemokraterne Bjarne Hartung Kirkegaard.

KD protesterer

Kristendemokraterne protesterer mod regeringens manglende menneskelighed:
– Med aktionen har man krænket de irakiske asylansøgeres rettigheder og berøvet dem et sidste håb, men man har også skadet Danmarks værdighed og internationale anseelse – og rokket ved Folkekirkens selvstændighed og gamle frihedstraditioner, samt undergravet Brorsons Kirkes menighedsråd, siger Kirkegaard.
Også Århus biskop Kjeld Holm tager afstand fra politiets rydning af kirken:
– Nu er der i princippet åbnet op for, at politiet også kan trænge ind, når præsten har sjælesorgssamtaler. Det er dybt tragisk, siger han.


Artiklen fortsætter efter annoncen:



15.000 demonstrerede foran Brorsons Kirke. Foto: Samuel André.
Politibrutalitet

Og politiet gik til værks med unødvendig brutalitet over for demonstranterne uden for kirken:
– Blokaden var fra demonstranternes side 100 pct. ikke-voldelig; men det samme kan ikke siges om politiets adfærd: de slog med stave, brugte hunde og peberspray, skriver bevægelsen SOS mod racisme.
Og en betjent indrømmer overfor MetroXpress:
– Vi brugte så meget magt i nat, fortæller Jesper Høeg. – Nogle har givet 200-300 slag, andre 50.
For mange virker det absurd overhovedet at tømme kirken, når nu Irak ikke er parat til at tage imod de i alt 167 afviste asylansøgere.

Irak ikke klar

Iraks premierminister Nuri al-Maliki afviser blankt, at der er indgået aftaler om at modtage irakiske flygtninge, som bliver tvunget hjem, skriver DR. Afvisningen ligger på den irakiske regerings officielle hjemmeside:
– Der findes ikke sådanne aftaler. Vi har meddelt, at vi afviser at tage imod én eneste af dem, hvis de bliver tvangshjemsendt til os.
Ifølge Urban har de irakiske myndigheder senere gået med til at modtage en fjerdedel af asylansøgerne. Falske pas og dokumenter gør det umuligt at dokumentere om resten over hovedet er irakere.
Allerede dagen efter rydningen af Brorsonkirken sendte Rigspolitiet syv af asylansøgerne af sted med fly til Irak.
Sagen får uden tvivl et efterspil. Jacob Næsager fra Københavns Borgerrepræsentation mener, Brorsonkirkens præst og menighedsråd bør retsforfølges for lovbrud:
– Det skal ikke være sådan, at man i en politisk kamp kan tage kirkerne som gidsel, siger den konservative suppleant.
Danmark er delt, mange er stadig i chok, og protester mod politiaktionen vil uden fortsætte. Således har præster og teologer allerede iværksat en underskriftindsamling imod politiaktionen:
– Ordensmagtens aktion i Brorsons Kirke krænker kirken. Det er første gang i danmarkshistorien, det sker, og markerer derfor et brud med kirken som selvstændigt rum, siger de.
Demonstrationen foran Brorsonkirken i torsdag viste at de ikke er alene:
– Det er en lille trøst at jeg i det mindste ikke er den eneste af nogenlunde samme holdning. Det viser den sympatiske demo idag. Det var flot, siger Freja Heitmann til Udfordringen.